Çevre eğitimindetatlısu ekosistemleri konusundaki temel kavramların üniversite öğrencileri tarafından algıllanma düzeyleri
Pre-service teacher?s perception level of basic concepts about freshwater ecosystems in environmental education
  1. Tez No: 218896
  2. Yazar: OSMAN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre bilimi, Çevre tutumu, Tatlısu ekosistemleri, Environmental Science, Environmental Attitudes, Freshwater ecosystems
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, öğretmenlik programlarında öğrenim gören üniversite öğrencilerinin tatlısu ekosistemleri konusundaki kavram bilgi düzeylerini ve çevreye yönelik tutumlarını araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evreni; üniversitelerin eğitim fakültelerinde sınıf öğretmenliği, biyoloji eğitimi ve fen bilgisi eğitimi anabilim dallarında öğrenim gören üniversite öğrencilerinden oluşmaktadır. Örneklemi ise; Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi'nde, Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim Dalı III. ve IV. sınıf, Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı II. ve III. sınıf, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı IV. ve V. sınıf öğrencilerinden 287 öğrenci oluşturmaktadır.Çalışmanın örneklemini oluşturan gruba 2006-2007 bahar döneminde çevre tutum ölçeği ve kavram bilgi testi birlikte uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS paket programında analiz edilmiş ve elde edilen bulgular doğrultusunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:-Üniversite öğrencilerinin çevreye yönelik tutumları öğrenim gördükleri anabilim dallarına, bulundukları sınıflara göre anlamlı bir farklılık göstermemektedir.-Öğrencilerinin çevreye karşı tutumlarının cinsiyetlerine göre manidar olarak değiştiği, kız öğrencilerin çevreye yönelik tutumlarının erkek öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.-Öğrencilerin tatlısu ekosistemleri konusundaki kavram bilgi düzeyleri anabilim dallarına ve öğrenim gördükleri sınıflara göre önemli derecede farklılaşmaktadır.-Cinsiyet değişkeninin tatlısu ekosistemleri konusundaki kavram bilgi düzeylerini belirlemede etkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.-Öğrencilerin çevreye karşı tutumları ile kavram bilgi düzeyleri arasında orta düzeyde ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is related to the investigation of the success of the pre-service teachers in freshwater aquatic concepts and their attitudes towards the environment. The universe of the study was constituted by the students studying in Science, Primary education, Biology teaching departments of Gazi Education Faculty of Gazi University. The sample included the 3rd and 4th year students of Science Teaching department, 2nd and 3rd year students of Primary Education Department and 4th and 5th year students of Biology Teaching departments who take a course on environment.The sampling group was subjected simultaneously to environmental attitude test and conceptual success test in spring term of 2006-2007 academic year. The data obtained were analyzed with the use SPPS statistical software which revealed following results:-There wasn?t any statistically significant difference in the environmental attitudes of the university students as regards to the department they were studying-It was observed that there was a significant difference between the environmental attitudes of the university students as regards to gender. Girls were observed to be much more sensitive towards the environmental aspects compared to the boys.-It was observed that the conceptual success rate of the students related to the fresh water aquatic concepts was greatly effected by the departments and the academic years of the students.-The gender difference was observed to be not effective upon on the conceptual success rates of the students as regards to the fresh water aquatic concepts.