6. sınıf fen ve teknoloji dersi yaşamımızdaki elektrik ünitesinde kullanılan etkinliklerin öğrencilerin derse karşı tutumlarına etkisi
The effects of the activities used in the electricity in our lives unit on students' attitudes to the lesson
  1. Tez No: 218918
  2. Yazar: NURCAN AYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BERİL SALMAN AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen ve teknoloji, Müfredat Programı, Geleneksel Öğretim Yöntemi, Tutum, Science and Technology, Curriculum, Traditional Teaching Method, Attitude
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalışmanın amacı 2004 yılında yapılandırmacı yaklaşım esas alınarak yenilenen 6. Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı'nın Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesinde kullanılan etkinliklerin öğrencilerin fen dersine karşı tutumlarına etkisini araştırmaktır. Araştırma Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Kayseri ili Tomarza ilçesi 50. Yıl İlköğretim Okulu ve Yavuz Selim İlköğretim Okulu'nda öğrenim gören ve 6. sınıf öğrencilerinden oluşan iki farklı gruba araştırmacı tarafından uygulanmıştır. Bu okullardan birinde bulunan 6. sınıf öğrencilerine konular yeni müfredattaki etkinliklerle verilirken diğer okulda bulunan öğrencilere yine aynı konular etkinlik kullanılmadan geleneksel öğretim yöntemiyle verilmiştir. Çalışmada deney/kontrol gruplu ön test ? son test deseni kullanılmıştır. Çalışmadan önce her iki sınıfa Fen bilgisi tutum ölçeği ön test olarak verilmiş, çalışmadan sonra ise aynı test son test olarak uygulanmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel olarak çözümlenmesinde SPSS 11.5 paket programından yararlanılmıştır. Çalışmanın alt problemlerini test etmek için de bağımlı gruplar t testi ve bağımsız gruplar t testi kullanılmıştır. Verilerin analiz sonuçları, yeni fen ve teknoloji müfredatındaki etkinliklerle öğrenim gören deney grubu öğrencilerinin fen dersine karşı tutumlarının geleneksel öğretim yöntemiyle öğrenim gören kontrol grubu öğrencilerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede bir fark göstermediğini ortaya koymuştur. Aynı zamanda sonuçlar, deney grubundaki kız öğrencilerin tutumlarının deney grubundaki erkek öğrencilerin tutumlarına oranla olumlu yönde daha fazla arttığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effects of the activities used in the Electricity in Our Lives unit in Science and Technology lesson program which was renewed in 2004 according to the constructive method on students' attitude to the Science and Technology lesson. The research was applied by the researcher to two groups of the 6th grade students who are reading in two schools of the Ministry of Education in Tomarza, Kayseri“50. Yıl Primary School and Yavuz Selim Primary School”. While in one of these schools the 6th grade students were taught by using activities in the new cirruculum, in the other school the students were taught according to the traditional teaching method without any activities. In the study pre-test / post-test pattern was used with test-control groups. Before the study Science attitude scale was given to the both classes as the pre-test and after the study the same scale was applied as the post-test. While the gathered data was statistically analyzed SPSS 11.5 packet program was used. In order to analyze the sub-problems of the study dependent groups t-test and independent groups t-test were used. The results of the analysis showed that there is no significant difference between the attitudes of the test group students taught according to the new Science and Technology curriculum and the control group students taught according to the traditional teaching method. Also the results showed that in the test group the female students developed a more positive attitude when compared to the male students.