Performans görevlerinin öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarına ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisi
Influence of the performance assignments on attitudes of the students towards science and technology courses and their tendencies to critical thinking
- Tez No: 426257
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Performans Görevi, Fen Bilgisi Tutumu, Eleştirel Düşünme, Fen Bilgisi Öğretimi
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; performans görevlerinin öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarına ve eleştirel düşünme eğilimlerine etkisini belirlemektir. Araştırma öntest-sontest kontrol gruplu deneysel modelde yapılmıştır. Araştırma 2008-2009 eğitim-öğretim güz yarıyılında, Ankara ili Çankaya İlçesi'ndeki Ahmet Haşim İlköğretim Okulu'na devam etmekte olan 7. sınıf öğrencileriyle yürütülmüştür. Araştırmaya deney grubunda 31, kontrol grubunda 31 olmak üzere toplam 62 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü deney ve kontrol grupları yansız atama ile belirlenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin fen bilgisine karşı tutumlarını ölçebilmek amacıyla“Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği (FBDTÖ)”, eleştirel düşünme eğilimlerini ölçebilmek amacıyla“Kaliforniya Zihinsel Güdülenme Ölçeği (KZGÖ)”kullanılmıştır. Buna göre, deney ve kontrol grubu öğrencilerine performans görevleri uygulanmadan önce“Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği (FBDTÖ)”ve“Kaliforniya Zihinsel Güdülenme Ölçeği (KZGÖ)”uygulanmıştır. Daha sonra 2 ay boyunca 7. sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programında yer alan,“Yaşamımızdaki Elektrik”ünitesi, deney grubu öğrencileriyle performans görevleri kullanılarak işlenirken kontrol grubu öğrencileriyle performans görevleri kullanılmadan işlenmiştir. Ünitenin bitiminde her iki gruba da“Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği (FBDTÖ)”ve“Kaliforniya Zihinsel Güdülenme Ölçeği (KZGÖ)”bu kez son test olarak iv uygulanmıştır. Ünite boyunca deney grubundaki öğrencilerin uygulamalarla ilgili günlük tutması sağlanmıştır. Ayrıca ünite sonunda, deney grubunda yer alan ve rastgele seçilen 6 öğrenci ve uygulamayı yürüten öğretmen ile performans görevleri ve uygulamalarıyla ilgili görüşmeler yapılmıştır. Toplanan verilerin analizinde istatistiki işlemlerden aritmetik ortalama (X), standart sapma (s), frekans (f), yüzde (%) ve tek faktör üzerinde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü anova kullanılmıştır. İstatistiki işlemler SPSS 13.0 paket programıyla ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Elde edilen verilerin yorumlanmasında .05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Performans görevlerinin uygulandığı deney grubundaki öğrencilerle, performans görevlerinin uygulanmadığı kontrol grubundaki öğrencilerin deney öncesi ve sonrasındaki“Fen Bilgisi Dersi Tutum Ölçeği”ve“Kaliforniya Zihinsel Güdülenme Ölçeği”puanlarındaki değişimin birbirinden manidar bir farklılık gösterdiği saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar ışığında performans görevleri kullanımının öğrencilerin fen ve teknoloji dersine ilişkin tutumlarını ve eleştirel düşünme eğilimlerini olumlu şekilde değiştirmiş olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Main objective of this study is to determine influence of the performance assignments on attitudes of the students towards science and technology course and their tendencies to critical thinking. The study was carried out by using an experimental model with pre-test and post-test control group. The study was conducted with the students who were attending to the 7th grade of Ahmet Haşim Elementary School in Ankara Province, Çankaya Subprovince during the autumn semester of the 2008-2009 educational period. A total of 62 students consisting of 31 for the test group and 31 for the control group were participated in the study. The test and control groups with which the study was conducted were randomly selected. In the study,“Attitude Scale Towards Science (ASTS)”was applied to evaluate the attitude of the students to science course and“California Measure of Mental Motivation Scale (CM3) was applied to evaluate tendencies of the students to critical thinking. Accordingly, ”Attitude Scale Towards Science (ASTS)“ and ”California Measure of Mental Motivation Scale (CM3) had been applied to the students in the test and control groups before performance assignments were applied to them. Then, the unit“Electricity in Our Life”included in the science education program for the 7th grade was taught to the students in the test group by using performance assignment and to the students in the control group without using performance test throughout 2 months. At the end of the unit,“Attitude Scale Towards Science (ASTS)”and“California Measure of Mental Motivation Scale (CM3) were applied to both groups as a post-test in this instance. Throughout the unit, it was ensured that the students in the test group kept journal on the applications. Furthermore, at the end of the unit, interviews were held on the performance assignments and applications with 6 students who had been participated in the test group and selected randomly and the teacher who carried out the application. In analysis of the data collected; of statistical operations, arithmetic mean ( X ), standard deviation (s), frequency (f), percentage (%) and mixed repeated measures of analysis of variance (ANOVA) were employed. The statistical operations were analyzed by using SPSS 13.0 package software and content analysis. For interpretation of the data obtained, a significance level of .05 was considered. The variations between the pre-test and post-test ”Attitude Scale Towards Science“ and ”California Measure of Mental Motivation Scale" scores of the students in the test group to whom performance assignments were applied and of the students in the control group to whom performance assignments were not applied are found to indicate a meaningful difference. In the light of the conclusions drawn, it can be stated that use of the performance assignments has been positively changed attitudes of the students towards science and technology course and their tendencies to critical thinking.