Yönetici öğretmen aile iletişim ve işbirliği aracı geçerlilik güvenirlilik çalışması ve okul öncesi eğitim kurumlarındaki yönetici, öğretmenler ile aileler arasındaki iletişim ve işbirliğinin yönetici öğretmen aile bakış açısına göre incelenmesi
Manager teacher family communication and cooperation tool validity reliability study and examination of the communication and cooperation between manegers, teachers and families in preschool organizations from the perspective of manager teacher family
  1. Tez No: 218922
  2. Yazar: DERYA ATABEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATMA TEZEL ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Pre-School Education, Communication, Co-operation, Family Participation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırma, ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı?nın geçerlilik güvenirlilik çalışmasını yapmak ve okul öncesi eğitim kurumlarındaki yönetici, öğretmenler ile aileler arasındaki iletişim ve işbirliğinin, okul öncesi eğitim kurumlarında görev alan yöneticiler, öğretmenler ve çocuğu okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden ailelerin bakış açısına göre incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini Ankara'nın merkez ilçelerinde alt ve üst sosyo- ekonomik düzeyde bulunan ilköğretime bağlı anasınıflarında görev alan yöneticiler, anasınıfı öğretmenleri ve bu kurumlarda çocuğu anasınıfına devam eden aileler oluşturmuştur.Araştırmanın örneklemini, görülme sıklığı, duyarlılık ve kitle büyüklüğü dikkate alınarak Basit Rastgele Örnekleme varsayımı altında; 69 yönetici, 240 anasınıfı öğretmeni ve 1200 aile oluşturmuştur. Ayrıca her anasınıfı öğretmeni 5 aileye ilişkin form doldurduğu için öğretmen form sayısı da 1200 olarak gerçekleşmiştir.Araştırmada veri toplama aracı olarak; demografik bilgilere ait soruların yer aldığı ?Yönetici Kişisel Bilgi Formu?, ?Öğretmen Kişisel Bilgi Formu?, ?Aile Kişisel Bilgi Formu? kullanılmıştır. Değişkenlere bağlı olarak karşılaştırma yapmak amacıyla, ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim ve İşbirliği Aracı (Yönetici Formu)?, ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim ve İşbirliği Aracı (Öğretmen Formu)?, ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim ve İşbirliği Aracı (Aile Formu)? olmak üzere araştırmacı tarafından geliştirilen 3 ayrı form kullanılmıştır.?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı?nın uygulanmasıyla elde edilen veriler kullanılarak geçerlilik ve güvenirlilik analizleri ve değişkenlere bağlı karşılaştırmalar yapılmıştır.?Kişisel Bilgi Formlarındaki? bilgilerin frekans ve yüzdesel gösterimleri tablolar halinde verilmiştir.Araçların geçerlik-güvenirlik testleri olarak ?Faktör Analizi? ve ?Cronbach Alpha? katsayıları hesaplanmıştır. Elde edilen puanların iki gruplu karşılaştırmalarında normal dağılması durumunda parametric testlerden ?Student t? testi , normal dağılmaması durumunda ise ?Mann-Whitney U? testi kullanılmıştır.Üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda, puanların normal dağılması durumunda parametric testlerden ?Anova? testi, normal dağılmaması durumunda ise? Kruskall-Wallis? testi kullanılmıştır.Uygulanan testlerin değerlendirilmesinde anlamlılık derecesi olarak 0.05 alınmıştır.Araştırma sonucunda;12 maddeden oluşan ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı (Yönetici Formu)? faktör yük değerlerinin tek faktör üzerinde toplandığı ve maddelerin faktör yük değerlerinin 0,257 ve üzerinde olduğu görülmektedir. İç tutarlılık Kuder Richardson 20 nin genişletilmiş hali olan Cronbach Alfa formülü ile 0,892 hesaplanması ile güçlü bir iç tutarlılığı olduğu saptanmıştır. 56 maddeden oluşan ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı (Öğretmen Formu)? nun güvenirlik katsayısı 0,982 olarak hesaplanmıştır. 62 maddeden oluşan ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı (Aile -Öğretmen Formu)? nun güvenirlik katsayısı 0,982 olarak hesaplanmıştır. 13 maddeden oluşan ?Yönetici Öğretmen Aile İletişim Ve İşbirliği Aracı (Aile ?Yönetici Formu)? maddelerinin faktör yük değerlerinin 0,610 ve üzerinde olduğu, iç tutarlılık Kuder Richardson 20 nin genişletilmiş hali olan Cronbach Alfa formülü ile 0,948 hesaplanmış olup güçlü bir iç tutarlılığı olduğu saptanmıştır.Yöneticilerin aileler ile olan ilişkilerine bakış açılarının; yaş gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılığın (p0.05) farklılığın olmadığı saptanmıştır.Öğretmenlerin aileler ile olan ilişkilerine bakış açılarının; yaş gruplarına, öğrenim durumlarına, mesleki kıdemlerine, anne baba eğitimi ile ilgili ders alma durumlarına, okul öncesi eğitim kurumunun bulunduğu bölgenin SED ` ine göre istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) farklılığın olmadığı saptanmıştır.Ailelerin yöneticilerle olan ilişkilerine bakış açılarının; öğrenim durumlarına, çalışma durumlarına, mesleklerine, ?Okul aile işbirliği? çalışmalarından memnun olma durumlarına, ?Aile katılımı? çalışmalarından memnun olma durumlarına, okul öncesi eğitim kurumunun bulunduğu bölgenin SED ` ine göre istatistiksel olarak anlamlı (p0.05) farklılığın olmadığı saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Okul Öncesi Eğitim, İletişim, İşbirliği, Aile Katılımı
Özet (Çeviri)
This study was performed with the purpose of performing the validity-reliability study of the ?Manager Teacher Family Communication and Cooperation Tool? and to examine the communication and cooperation between the managers and teachers in preschool organizations and families from the perspective of managers and teachers and the families with children attending preschool organizations. The universe of research was constituted by the managers and nursery class teachers of the kindergartens within elementary schools at the lower and upper socio-economical levels and by the families whom children were going to nursery classes in these institutions.The sample of survey consists of 69 managers, 240 kindergarten teachers, and 1200 families which were selected under the assumption of Simple Random Sampling as per frequency, sensitivity, and size of population. In addition, because each kindergarten teacher filled forms for 5 families the number of teacher forms became 1.200.As the data collection vehicle in the survey, were used the ?Manager Personal Information Form?, ?Teacher Personal Information Form?, and ?Family Personal Information Form? which include the questions regarding demographical parameters. In order to make comparison depending on the variables three forms were established by the researcher and used in the field. These are ?Manager, Teacher, and Family Communication and Co-operation Tool (Manager Form)?, ?Manager, Teacher, and Family Communication and Co-operation Tool (Teacher Form)?, and ?Manager, Teacher, and Family Communication and Co-operation Tool (Family Form)?.Validity and reliability analyzes and comparisons depending variables were made by using the data obtained from being used of ?Manager, Teacher, and Family Communication and Co-operation Tool (Manager Form)?.Explanations of the information obtained from the ?Personal Information Forms? were shown in the tables by frequency and percentage.As the validity ? reliability tests of the scales, their ?Factor Analysis? and ?Cronbach Alpha? coefficients were calculated. If the tool scores had a normal distribution in the comparisons of double groups then the ?Student t? parametric test was used, otherwise (i.e in case of non-normal distribution) ?Mann-Whitney U? test was used. As per the comparisons made in three or more groups, if the distribution had normal distribution ?Anova? test was used as parametrical test, otherwise ? Kruskall-Wallis? test was used. Significance level was accepted as 0.05 in the evaluation of applied tests.At the end of research, it was detected that;When the Manager Teacher Family Communication and Cooperation Tool (Managers? From) is studied, it is seen that factor load values are accumulated on a single factor, and the factor load values of the items in the tool consisting of 12 items equal to or greater than 0.257. When the internal consistency is calculated with Cronbach Alpha formula, which is the extended form of Kuder Richardson 20; and found as 0.892 that means a powerful internal consistency. Reliability coefficient of the Manager Teacher Family Communication and Cooperation Tool (Teachers? Form) consisting of 56 items was calculated as 0.982. Reliability coefficient of the Manager Teacher Family Communication and Cooperation Tool (Family-Teacher Form) consisting of 62 items was calculated as 0,982. It was calculated that the factor load values of the items of Manager Teacher Family Communication and Cooperation Tool (Family-Manager Form) consisting of 13 items equal to or greater than 0.610 was calculated with Cronbach Alpha formula, which is the extended form of Kuder Richardson 20, (namely 0.948); and it was seen that it had a strong nternal consistency.As per the viewpoint of managers regarding their relations with the families there is a statistically significant difference by the age groups (p0.05).As per the viewpoint of teachers regarding their relations with the families there is a statistically significant difference by their age groups, educations, seniority status, whether having or not having course on the importance of training of families, and their socio-economical status (p0.05).As per the viewpoint of families regarding their relations with the managers there is a statistically significant difference by their working conditions, occupation, education, satisfaction level from the studies of ?school ? family co-operation?, satisfaction level from the studies of ?Family Participation?, and socio-economical status (p0.05).