Hücre biyolojisi (sitoloji) laboratuvar dersinin öğrenci görüşlerine göre değerlendirilmesi
Evaluatıon of the cell bıology (cytology) laboratory course accordıng to the students? views
  1. Tez No: 218939
  2. Yazar: ÖZLEM TAŞDELEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar yöntemi, hücre biyolojisi, laboratuvar eğitimi, Laboratory method, cell biology, laboratory education
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada, bugüne kadar tartışmasız olarak önemi vurgulanan, biyoloji öğretiminde laboratuvar uygulamaları ve deney tekniğinin hücre biyolojisi özelinde sorunları ele alınmıştır. Konu hem bilimsel literatürden sağlanan bilgilerle, hem de Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Biyoloji Öğretmenliği 2., 3., 4. ve 5. sınıf öğrencilerine uygulanan anket ve açık uçlu sorulardan elde edilen verilerle çözümlenmiştir.Veri toplama aracından elde edilen bulgular hücre biyolojisi laboratuvarının yetersiz donanım sebebiyle gerektiği gibi yapılamadığını ortaya koymuştur. Bunun bir sonucu olarak çağdaş hücre biyolojisi laboratuvarında gerçekleştirilmesi gereken hedeflerin çok gerisinde kalındığı tespit edilmiştir.Problemin çözümünün insan unsurundan ziyade birincil olarak ülkemize uygun standart bir donanımla gerçekleşebileceği sonucuna varılmıştır. Elde edilen bulgular ışığında çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the problems of cell biology are considered that the importance of the laboratory applications and experiment techniques in biology teaching are emphasized without argument until today.The topic has been analyzed with both the information that provided from the scientific literature and the data that got from the open ended questions and survey applied to second, third, fourth and fifth, grade students of Gazi University Gazi Education Faculty of Biology Teacher Department .Findings that are gotten from data collecting tool has revealed the cell biology laboratory wasn?t established as required because of insufficient equipment.As a result of this situation, it is determined that the aims are failed which had to be fullfilled in contemporary cell biology laboratory.To conclude, the solution of problem will be able to be realized with the suitable and standart equipment for our country more than human component.