Kazak Hukukunda yatırımların korunması
The protection of investments in Kazakh Law
  1. Tez No: 218978
  2. Yazar: YERNAR AIDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. BİLGE TANRIBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Kazakistan, Doğrudan Yabancı Yatırımlar, Yabancı Sermaye, Yatırımcı, Turkey, Kazakhstan, Direct foreign investment, Foreign investment, Investor, Turkey, Kazakhstan, Direct foreign investment, Foreign investment, Investor
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Uluslararası Özel Hukuk) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Devletler Özel Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tezimizin amacı Kazakistan'da yabancı sermayenin tarihçesi ile yabancı sermayenin ülkeye hangi hukuki yöntemlerle yapılabildiğini, en çok hangi şekilde kurulduklarını, Türkiye ile Kazakistan arasındaki yatırım ilişkileri ile yabancı sermayenin ulusal ve uluslararası alanda korunması gibi konuları incelenilmiştir.Yabancı şirketler bir ülkede yatırıma karar verirken karlılık olanakları, ekonomik ve politik istikrar, hükümet politikaları gibi birçok ekonomik, siyasal, psikolojik ve hukuksal faktörü göz önünde tutmaktadır. Bu nedenle, yabancı yatırımcılara, yabancılara sağlanan olağan imkânlardan farklı olarak, sermaye getirdikleri için birtakım hak ve kolaylıklar sağlanmaktadır. Başka bir deyişle, ülkeye yatırım yapan yabancıya, yatırım yaptığı için kural olan hükümlerin dışında güvenceler de getirilmektedir.Bu nedenle Kazak Hukukunda yatırımların korunmasını ve yabancı sermayenin hangi alanlarda teşvik edilmesinin daha yararlı olacağı konusu incelenerek yabancı yatırım deyiminin kapsamı içinde yazılmıştır.Tez yazımı esnasında öncelikle ekonomik kavramlar kullanılmış ve Devletler Özel Hukuk disiplini içerisinde yazılmıştır.Bu çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. Birinci Bölümde, yatırım ve yabancı sermayeye ilişkin kavramları, türleri, ülkeye gelişi ve etkisi işlenmektedir. İkinci Bölümde, Kazak Hukukunda yatırımları düzenleyen ?Yatırımlar Kanunu? esası incelenmektedir. Türkiye ile Kazakistan arasındaki yatırım ilişkileri de bu bölümde ele alınacaktır. Üçüncü Bölümde ise, yabancı yatırımlara ilişkin iki taraflı ve çok taraflı sözleşmelere yer verilecektir.Böylece Devletler Özel Hukuk ve Ekonomik ilkelerine sık sık gönderme yapılarak kavram ve terminolojisi de baskın şekilde kullanılmıştır.Kazakistan'a yabancı yatırımı çekebilmek için yatırım ikliminin iyileştirilmesi, vergi ve yasama sistemlerini sağlamlaştırmaya devam etmek ve uluslararası piyasalarda Türkiye ve Kazakistan arasındaki dostluk ve ekonomi imajını güçlendirme stratejisini geliştirmeye devam etmek gelmektedir.Yatırım ortamının uluslararası standarda kavuşturulması için gerekli yasal ve kurumsal düzenlemelerin yapılması sonucunda, etkin bir tanıtım kampanyası ile yabancı yatırımları koruması ve bu çalışmada belirtilen hedeflere uygun artışların sağlanması mümkün olabilecektir. Dolayısıyla kanun bu amaca hizmet edecek öncü düzenleme olup, ardından gelecek diğer düzenlemelerle yabancı yatırım faaliyetlerinin hukuksal zemini tamamlanmış olacaktır.Bu çalışmada Kazak hukuku esas alınarak ve yeri geldiğinde Türk hukukuyla benzeyen ve benzemeyen hususlara da işaret edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the thesis is to analyze the history of foreign investment in Kazakhstan, the legal methods applicable in foreign investments, the forms of foreign investments, the investment relationships between Turkey and Kazakhstan, and the protection of foreign investments in national and international markets.While deciding on investment the foreign investors have to consider economical, political, psychological, and legal factors such as: profitability, economical and political stability, government policies. Foreign investors bring capital to the country and this makes them different than the normal foreigners who visit the country. That?s why laws which provide a more transparent environment, some more rights and easiness in investment should be made regarding to the foreign investors. In other words there must be other special laws for foreign investors that want to be engaged in the direct investment.Within the Direct Foreign Investment term the analysis of investment protection in Kazakh Law and the efficient direction of foreign investments to various fields were conducted.The thesis was generally written using economic terms and in the discipline of the International Private Law.The thesis consists of three main chapters. In the first chapter, the definitions of investment and foreign investment related terms were given; forms and impacts of investments were analyzed. In the second chapter, the bases of ?Investment Law? in Kazakh Law were analyzed. The investment relationships between Turkey and Kazakhstan were also analyzed in this chapter. In the third chapter, the agreements related to foreign investments were analyzed.Thus, there was a high reference to The International Private Law and Economic principles and its relevant terminology was used.It is imperative to develop investment environment, tax and legal systems and to improve the friendship and economy images of both countries in the international marketplace in order to attract direct foreign investments.It will be possible to achieve these goals by establishing a suitable legal and investment environment in consistency with the international standards, and by promoting efficiently. The established legal environment will be able to provide laws that will improve the direct investment environment and will be complete after future amendments that will further improve the investment environment.This work was based on the Kazak law and the similarities and differences with Turkish law were pointed out.