Biyoloji eğitiminde öğretmen adaylarının karasal ekosistem konusundaki kavram yanılgılarının araştırılması
Investiigation of the misconceptions of the biology pre-service teachers related to terrestrial ecosystem
  1. Tez No: 219038
  2. Yazar: EMİNE MALATYALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Karasal ekosistem, Kavram Yanılgısı, Kavram Öğrenme, Terrestrial ecosystem, misconceptions, concept learning
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırmanın amacı, Biyoloji öğretmen adaylarının karasal ekosistem konusundaki Kavram yanılgılarını belirleyerek bu kavram yanılgılarının giderilmesine yönelik öneriler ortaya koymaktır.Araştırmanın evrenini; Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinin, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı'nda okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise aynı anabilim dalında 2006-2007 eğitim-öğretim yılı 3., 4. ve 5. sınıflardaki toplam 89 öğrenci oluşturmaktadır. Bu çalışma 2006?2007 Öğretim Yılı Bahar döneminde gerçekleştirilmiştir.Bu araştırmada, karasal ekosistem konusu ile ilgili 20 sorudan oluşan bir Kavram Başarı Testi ve bu teste paralel olarak 20 sorudan oluşan Açık Uçlu Anket Formu hazırlanarak uygulanmıştır. Veriler SPSS paket programında analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda şu sonuçlara ulaşılmıştır:-Öğrencilerin karasal ekosistem konusunda cinsiyet değişkeninin, kavram başarısının oluşmasında etkili bir değişken olmadığı tespit edilmiştir.-Öğrencilerin karasal ekosistem konusu ile ilgili bazı kavram yanılgılarına sahip oldukları belirlenmiştir.-Öğrencilerin karasal ekosistem konusunda kavram başarılarının sınıf düzeyine göre anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to determine the misconceptions of the biology pre-service teachers related to terrestrial ecosystem and prepare proposals to eliminate them.The universe of the research was constituted by the students studying Department of Biology Education, Faculty of Education of Gazi University. The sample of the study was 89 students studying in the 2nd, 3rd and 5th years of the Department of Biology Education in 2006-2007 academic years. The study was performed out in the spring semester off the same year.The study was carried by the use of 20 question Conceptual Achievement test related to terrestrial ecosystem and a survey form containing 20 open ended questions. The resulting data were analyzed by the use of SPPS statistical software. Based on the data obtained the following conclusions were drawn:-The gender of the students was not seen to be an effective variable upon the achievement rates of the pre-service students related to terrestrial ecosystem.-The students were observed to have some misconceptions related to the terrestrial ecosystem.-It was observed that the conceptual achievements of the students related to terrestrial ecosystem showed a significant change according to the year they study.