Çocuk ve televizyonda şiddet: 5 yaşındaki çocukların anne ? babalarının televizyondaki şiddetin saldırgan davranışlar üzerindeki etkilerine ilişkin görüşleri
Child and violence on television: Parents opinions about tv violence? influence on aggressive behaviors who have 5 years old child
  1. Tez No: 219039
  2. Yazar: ESRA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESLİHAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Education and Training, Radio and Television, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Şiddet, Saldırganlık, Çocuk ve Anne- Baba Görüşleri, Television, violence, aggression, children and parent opinions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu araştırma, televizyondaki şiddet sahnelerinin 5 yaş çocuklarının saldırgan davranışları üzerindeki etkisi ile ilgili olarak anne ve babaların görüşlerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu 2007- 2008 öğretim yılında Bursa ili merkez ilçelerinden olasılıksız örnekleme yöntemlerinden amaca uygun örnekleme yöntemi ile seçilen okullardan sosyo- ekonomik seviyeyi özellikle annenin eğitim durumu ve gelir düzeyi açısından temsil eden gönüllü 15 anne ve 15 baba oluşturmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler nitel araştırma yöntemlerine uygun olarak kodlandıktan sonra betimsel olarak analiz edilmiştir.Araştırma sonunda çocukların en çok izlediği programın çizgi film olduğu ve çocuklar için hazırlanan programların içeriklerinin çocuklara uygun olmadığı saptanmıştır. Anneler çocuklarının izledikleri programları önceden izleyerek kontrol etmekte, babalar ise çocuklarının izledikleri programları kontrol etmemektedirler. Çocuklar izledikleri şiddet sahnelerinden etkilenmekte ve bunu en çok hareketlerine yansıtmaktadırlar. Televizyondan erkek çocukları daha fazla etkilenmektedir. Çocuklarının arkadaşlarıyla olan problemlerini şiddet yoluyla çözmeleri durumunda anne ve babalar açıklama yapma yoluna başvurmaktadırlar. Televizyondaki şiddet sahneleri daha iyi programların yayına konması ve programların uzmanlar tarafından denetlenmesi ile önlenebilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research?s aim is to investigate children?s aggressive behaviors which are affected from violence scenes on television and parents? ideas.This research?s study group includes 15 willing parents from different SES (according to maternal education and parental income) in central Bursa who are chosen with convenience sampling method which is a nonprobability method.Qualitative research method was used in this study and the data was collected with semi-structured interview form. Interview records were encoded and analyzed with qualitatively.The findings show that most-preferred television programs by the children are cartoons and the programs which prepared for kids are not suitable for them. Mothers express that they had watched and checked the programs for their children before them; fathers express that they don?t care the programs which their children watched. The parents think that kids are affected from the violence scenes on television and kids have behavior which is affected from the violence scenes on television. The boys are more affected from television. In the case of the children try to solve problems with friends by violence. The parents expressed they need an explanation when their children try to solve problems with friends by violence and parents specified that need to be broadcasted better programs instead of violence scenes on TV and these programs must be controlled by experts.