İlköğretim birinci kademe matematik programının ögretmen görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesi
The assesment of primary school first stage mathematics program in the view of teachers
- Tez No: 219090
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mathematics, Curriculum, Primary Education MathematicsCurriculum, Curriculum development
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 307
Özet
Bu çalısmada amaç, denenip gelistirilmek üzere Talim ve Terbiye Kurulu'nun14.07.2005 tarih ve 114 sayılı kararı ile denenip gelistirilmek üzere yürürlügekonulan 2005?2006 lkögretim Birinci Kademe Matematik Dersi Programı'nınincelenip degerlendirmesinin yapılması, uygulamadaki eksikliklerinin ortayakoyularak, gelistirilmesine katkıda bulunmaktır.Arastırmada örneklem grubunu, stanbul ili Gaziosmanpasa ilçesindebulunan Mehmetçik lkögretim Okulu, Fevzi Kutlu Kalkancı lkögretim Okulu, YunusEmre lkögretim Okulu, Arnavutköy lkögretim Okulu, Aslangazi lkögretim Okulu,stiklal lkögretim Okulu, Dobruca lkögretim Okulu, Atatürk Çiftligi lkögretim Okulu,Cumhuriyet lkögretim Okulu, Ülkü lkögretim Okulu, Havuzbası lkögretim Okulu, AliCevat Özyurt lkögretim Okulu, Hacı Mehmet Çingil lkögretim Okulu, Karlıtepelkögretim Okulu, Cebeci Sultançiftligi lkögretim Okulu, Bekir Sami Dedeoglulkögretim Okulu, 50.yıl lkögretim Okulu, Dumlupınar lkögretim Okulu, smetpasalkögretim Okulu, Orgeneral Esref Bitlis lkögretim Okulu, Sehit Tegmen Ali Yılmazlkögretim Okulu, Esentepe lkögretim Okulu, Prof.Dr. Gazi Yasargil lkögretimOkulu, 75.Yıl lkögretim Okulu, Özel stek Kaskarlı Mahmut lkögretim Okulu, ÖzelGaziosmanpasa Sefkat lkögretim Okulu, Özel Mavi Gün lkögretim Okulu, ÖzelSultançiftligi lkögretim Okulu'nda görev yapan 500 sınıf ögretmeni olusturmaktadır.Veriler, örneklemde bulunan ögretmenlere sunulan, programı amaç, içerik,egitim durumu ve degerlendirme olmak üzere dört baslık altında inceleyenanketlerden elde edilmistir.Verilerin analizinde, statistik islemler için SPSS 13.0 (Statistical Packet forSocial Sciences - Sosyal Bilimler için statistik Paket Programından)' denyararlanılmıstır. Sosyo-demografik degiskenlere göre ankete verilen yanıtlararasındaki farklılıkları test etmek için Ki-kare (Chi-square) teknigi uygulanmıstır.Bütün istatistiksel islemlerde en az .05 düzeyinde anlamlılık aranmıstır.Arastırmanın sonucunda, lkögretim Birinci Kademe Matematik DersProgramları'nın matematiksel anlamda getirdigi yeniliklerin yanında, uygulanmaesnasında bazı aksaklıkların oldugu saptanmıstır. Son olarak, elde edilen sonuçlarısıgında eksikliklerin giderilmesi konusunda önerilerde bulunulmustur.Anahtar kelimler: Matematik, Program, lkögretim Matematik Programı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to analyze and evaluate the 2005-2006 PrimaryEducation First Grade Mathematics Course Curriculum, which was put in effectwith Teaching and Training Council?s decision number 114, dated 07.14.2005.The study also aims to contribute to the improvement of the Curriculum byrevealing the deficiencies in implementation process.The sample group is composed of 500 classroom teachers who work atMehmetçik Primary School, Fevzi Kutlu Kalkancı Primary School, Yunus EmrePrimary School, Arnavutköy Primary School, Aslangazi Primary School, stiklalPrimary School, Dobruca Primary School, Atatürk Çiftligi Primary School,Cumhuriyet Primary School, Ülkü Primary School, Havuzbası Primary School, AliCevat Özyurt Primary School, Hacı Mehmet Çingil Primary School, KarlıtepePrimary School, Cebeci Sultançiftligi Primary School, Bekir Sami Dedeoglu PrimarySchool, 50.Yıl Primary School, Dumlupınar Primary School, smetpasa PrimarySchool, Orgeneral Esref Bitlis Primary School, Sehit Tegmen Ali YılmazPrimary School, Esentepe Primary School, Prof.Dr. Gazi Yasargil PrimarySchool, 75.Yıl Primary School, Özel stek Kaskarlı Mahmut Primary School,Özel Gaziosmanpasa Sefkat Primary School, Özel Mavi Gün Primary School, ÖzelSultançiftligi Primary School in the city of Gaziosmanpasa in stanbulprovince.Data were gathered from the teachers in sample group throughquestionnaires that investigate the Curriculum under four categories, which arepurpose, content, educational status and evaluation.SPSS 13.0 (Statistical Packet for Social Sciences) Curriculum was used inthe analysis of data. Chi-square technique was used to test the differences betweenthe answers given according to the sociodemographic variables. The level ofsignificance was set as .05 in every statistical operation.The research revealed that some problems arose during the implementationof Primary Education First Grade Mathematics Course Curriculums although theybrought some novelties in terms of Mathematics. In the end, suggestions were givenin order to eliminate the deficiencies based on the findings.