Burdur ili Ağlasun ilçesi halk edebiyatı ve folklörü
Folk literature and folklore of Ağlasun, Burdur
  1. Tez No: 219213
  2. Yazar: HÜSEYİN ERCAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: FolklorHalk EdebiyatıGelenekNinniEvlenmeHüseyin ERCAN, FolkloreFolk LiteratureTraditionLullabyMarriageHüseyin ERCAN
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bir ulusun edebiyatı, kuşaktan kuşağa sürüp giden bir gelenektir. Her gelenek gibi, toplum yaşantısında büyük değişmeler olmadıkça, çok yavaş gelişir.Anadolu'ya gelen Türkler, büyük bir devrim geçirmişlerdi. Eski inançlarını bırakıp Müslümanlığı benimsemişlerdi. Göçebelikten çıkıp şehirlere ve köylere yerleşmişlerdi. Yeni geldikleri ülke, binlerce yıldan beri üzerine konup göçen birçok kültür ve uygarlık kalıntılarıyla yüklüydü. Bunlardan başka İslam dünyasında gelişen çeşitli inanç ayrılıkları, Türkler arasına da sinmişti. İnsanları herhangi bir inanca bağlamakta sözün ve şiirin gücünü bilen kişiler, inançlarını yaymak için sözden ve özellikle şiirden yaralanma yolunu tuttular. Bunlar da okur-yazar ve oldukça aydın kişilerdi; fakat halkı etkilemek amacı güttükleri için halkın diliyle konuşuyor, halkın diliyle şiir söylüyorlardı. Böylece, halk edebiyatı işlediği konu ve düşünce bakımından da iki dala ayrılır: Din dışı halk edebiyatı ve dinsel halk edebiyatı.Böylece halk edebiyatı ürünleri yaratıcılarının bilinip bilinmemesi bakımından da iki dala ayrılır: Yazarı ya da söyleneni bilinen halk edebiyatı ve yazarı ya da söyleneni bilinmeyen halk edebiyatı ( Anonim Halk Edebiyatı).Bu çalışma ile değişik kültürlere ev sahipliği yapan Burdur ili Ağlasun ilçesi halk edebiyatı ürünleri ve folklor özelliklerini belirlemek; ilçenin tanıtımına ve gelişimine katkı sağlanması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The literature of a nation is a tradition that continues through the generations. As every tradition, as long as there aren?t any big changes, it develops slowly.Turks coming to Anatolia experienced a big revolution. They left their old belief and accepted the Islam. They stopped being nomads and started to live in villages and cities. The new country was full of remains of different cultures which lived there for thousands of years. Moreover, some differences in belief in Islam World invaded the Turks, too. The ones who know the power of literature and poems chose to use them to make people believe in what they want. They were literate and intellectuals but as they aimed to affect the nation, they talked and wrote poems in the folk?s language. That?s why folk literature can be grouped in two according to subject and idea: non-religious folk literature and religious folk literature.So, folk literature products can also be grouped in two according to the fact that their writers are known or not: Folk literature whose writer is known or folk literature whose writer isn?t known. ( anonymous )In this study, to introduce and develop the region, it?s important to know about the literature products and folk qualifications about Burdur, Ağlasun which has been home for different cultures.