İbn Malik ve Şevahidu't-Tavhid ve T-Tashih adlı eseri
Ibn Malik and his work titled Sevahidu't-Tavdih ve't Tashih
  1. Tez No: 219214
  2. Yazar: MUSTAFA BİLİCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Istishad, Ibn Malik, Sevahidu?t-Tavdih
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Arap dili ve edebiyatı'nın önemli kavramlarından biri de istishâttır. stishâdkonusunda Arap dilinde Kur'ân'ın sahîh kıraâtları ve Arap siiriyle istishâd dilcilerarasında genel kabul görürken, hadislerle istishâd edilmesi hususunda ihtilaf vardır.Arap dili ve edebiyatının önde gelen dilcilerinden biri olan bn Mâlik, hadisleistishâd edilmesini savunan önemli dil âlimlerindendir. bn Mâlik, Buhârî'nin `el-Câmiı's-Sahîh' adlı eserinde bulunan ve dil yönünden anlasılması zor ifadeleri`Sevâhidu't-Tavdîh ve't-Tashîh li Müskilati'l-Câmiı's-Sahîh' adlı eserinde ele almıs vebu ifadelerin Arap dili açısından uygunlugunu delilleriyle açıklamıstır.bn Mâlik bu eserinde müskil ifadeleri izah ederken görüslerini tekid etmekamacıyla âyetler ve Arap siirinin yanında sahit olarak hadislerden de birçok delillerzikretmesi, onun hadisle bazı âlimler tarafından tenkid edilmesine sebep olmustur.Sonuç itibariyle yapılan detaylı arastırmalar basta büyük dil âlimi Sibeveyh olmaküzere, birçok dilcinin eserlerinde hadisle istishâda yer verdigini koymus ve bn Mâlik'inhadisle istishâd konusunda hiç de yalnız olmadıgı anlasılmıstır.Anantar kelimeler: stishâd, hadisle istishâd, bn Malik, Sevahidu't-Tavdîh
Özet (Çeviri)
One of the most important concepts of Arabic language and literature isIstishad (providing evidence). In the Arabic language, sound recitations of Koran andproviding evidence with Arabic poem were generally accepted by the linguists, whilethere is a conflict providing evidence with hadiths.Ibn Malik who is one of the leading linguists of Arabic language is one of theimportant one who advocates providing evidence with hadits. Ibni Malik discussedexpressions which are contained in Buhari?s work titled ?el-Camii?s Sahih? anddiffucult to understand, in his work titled ?Sevahidu?t-Tavdih ve?t-Tashih li Müskilati?lCamii?s Sahih?, and he explained appropriateness of evidences in respect of Arabiclanguage.In his work, Ibn Malik?s expression of many evidences from hadiths as awitness of verses and Arabic poems, in order to criticise his opinions, while mentioningdifficult expressions, caused him to be criticized by many scholars. As a result, researchperformed in detail displayed that many linguists, mainly including renowned linguistSibeveyh, provided evidence with hadiths in their works and seen that Ibn Malik wasnot alone in respect of istishad (providing evidence)