Türk firmalarının kazakistandaki pazara giriş stratejileri
Entry strategies to kazakhstan market using by turkish firms
  1. Tez No: 219282
  2. Yazar: NEGINA ISKAKOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH SEMERCİÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: geçiş ekonomileri, pazara giriş stratejileri, çevre koşulları, organizasyon ve karar verici faktörler, transition economies, international market entry strategies, environment, organization and decision maker factors
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
1990'lı yıllarda Sosyalist Blok'un dağılması sonucunda ortaya çıkan geçiş ekonomilerinde yaşanan ekonomik ve politik dönüşümler, bir çok araştırma konusu olmuştu. Uluslararası pazarlara giriş stratejileri konusu, geçiş ekonomisi bağlamında yeni boyutuyla tekrar güncel bir sorun haline geldi. Söz konusu pazarlar, daha önce geliştirilen teorilerin test edilmesi için eşsiz bir alan oluşturdu. Bu araştırmanın temel amacı, Türk firmalarının Kazakistan'da uyguladıkları pazara giriş stratejilerinin gerçek boyutlarını belirlemek ve stratejik bir karar verme problemi olarak analiz etmektir. Bu çalışmada, karar verici, organizasyon ve çevre koşulları faktörlerinin pazara giriş sürecindeki mevcudiyeti, dağılımları incelenecek ve Kazakistan'daki Türk yatırımcılarının seçtikleri giriş stratejileri ile ilişkinin bulunması çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Since the disintegration of the Socialist Block in early 1990s fundamental economical and political changes in transition economies have become a major subject of numerous studies. The new dimension of entry mode choices to international markets with the transition economy context has emerged as an actual problem in international business and management again. These new markets has provided unique opportunity to test the applicability of existing theories. This study aims to explore the size of entry strategies being made by Turkish firms to one of the transition economies and analize them as pivotal strategic decision-making problem. Also this study will try to determine the existance, frequencies and relations of such factors, namely the decision maker, organization, and environment, with entry mode choice decisions and Turkish firm?s investment behaviors in Kazakhstan.