Turizm sektöründe insan kaynakları yönetiminde eğitim ve bir uygulama
Education activities in human resources management in tourism industry
- Tez No: 219287
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. TUĞRUL SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Turizm, Education and Training, Tourism
- Anahtar Kelimeler: education process in establishments, orientation training, Education in Tourism Sector
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüzde teknolojik değişmeler hızlı bir şekilde artmakta ve bunun en belirgin etkileri de iş yaşamında kendini göstermektedir. Mal ve hizmet üreten işletmeler yenilikleri anında izlemek, kendilerini yeni koşullara uydurmak ve yeni gelişmeleri izlemek zorundadırlar. Aksi halde rekabetin acımasız yasalarına boyun eğmek durumunda kalacaklardır. İşletmelerin, bu gibi durumlarla karşılaşmamak için eğitim konusuna daha fazla önem vermeleri gerekmektedir. Bu tez çalışmasının teorik kısmında işletmelerde eğitim süreci, eğitimin işletmeler ve çalışanlar açısından önemi, oryantasyon eğitimi, günümüzde Turizm Sektöründe İnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim Faaliyetleri ve konuyla ilgili bir uygulama anlatılmıştır. Araştırmadan elde ettiğimiz sonuca göre Turizm Sektörü ülke Ekonomisinde 1980 yılından itibaren kendisini göstermeye başlamış fakat hak ettiği yeri hala alamamıştır. Turizm potansiyeli yüksek bir ülke olarak Turizm Sektörü bunun artık farkına varmalıdır. Emek yoğunluklu bir sektör olması nedeniyle diğer sektörlere oranla daha çok istihdam yaratmakta ve bu da beraberinde çok sayıda eğitilmiş personel ihtiyacı doğurmaktadır. Özellikle Otel İşletmelerinin eğitimli personele ihtiyacı olduğu halde eğitimli insanı istihdam edememe ve elinde tutamama, personel dönüşüm oranının yüksek olması gibi sebepler akla sektörün ciddi bir şekilde eğitim veya eğitsel problemlerinin olduğunu getirmektedir. Sektör sadece beş yıldızlı otellerden oluşmamaktadır. Küçük ve orta büyüklükteki otel işletmelerinde çalışmakta olan insan gücünün öncelikle turizm eğitimi almaları veya ortamı bütünüyle bu sahada eğitim görmüş insanlara bırakmaları en mantıklı çözüm olarak görünmektedir. Anahtar Kelimeler; işletmelerde eğitim süreci, oryantasyon eğitimi, Turizm Sektöründe Eğitim
Özet (Çeviri)
Today, technological developments proceed rapidly and the most visible effects of these can be seen in business life. The establishments, producing goods and services, must follow the developments instantly, to adapt themselves to the new conditions and to follow up the new developments. Otherwise, they will have to submit to the ruthless laws of competition. To avoid such situations, establishments must pay greater importance to the matter of education. In the theoretical part of this thesis dissertation, the process of education in establishments, the importance of education for the establishments and employees, orientation education, Education Activities in Human Resources Management in Tourism Industry in today and a related application has been detailed. According to the results, obtained from the research, the Tourism Sector has displayed a presence in the national economy starting from 1980s; yet, it still has no claimed the place it deserves. As a country of high potential, Tourism Sector must be aware of it. Due to its nature as a labor-intensive sector, it creates more employment, compared to other sectors and this yields a need for many educated personnel. Although in particular the Hotel administrations need trained personnel, the reasons, such as failure to employ and maintain educated personnel, and the high rate of personnel turnover, suggests that the sector has great problems of education or training problems. The sector does not only consist of five star hotels. The reception of tourism education by the persons, working in small and medium scale hotel administration or leave the field entirely for the persons, educated in this field, seems as the most reasonable solution.