Marka kişiliğinin boyutları ve ıkea uygulaması
Dimensions of brand personality and a study of ikea
- Tez No: 219289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EBRU ENGİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka, Marka Kisiligi, Marka Kisiliginin Boyutları, Brand, Brand Personality, Dimensions of Brand Personality
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Günümüz rekabet sartlarında ürünler fiziki özelliklerinden ziyade sahip oldukları anlamlarla ön plana çıkmaktadırlar. Markalama kararı verilirken hedef alınan tüketici grubunun ihtiyaçları ve istekleri göz önünde bulundurulmaktadır. Olusturulan markalar ve markalara yüklenen anlamlar sayesinde tüketicilerin ürünü ve markayı tercih etmesi saglanmaktadır. Bu süreçte markaya tüketicilerin benimseyecegi bir kisilik atfetmek marka ile tüketici arasında bir bag olusturmaktadır. Olusan bu bag sayesinde tüketici marka ile daha kolay iliski kurmakta ve markayı tercih etmektedir. Markaların kisiliklerini ölçmek için çesitli yollar bulunmaktadır. Son yıllarda ön plana çıkan yollardan biride Jennifer Aaker'ın 1997'de yayınladıgı ?Marka Kisiliginin Boyutları Ölçegi?dir. Jennifer Aaker, marka kisiligini bes boyuta ayırmıs ve gelistirdigi ölçek ile boyutların ölçülmesini saglamıstır. Çalısmanın teorik kısmında marka kavramı ve marka kisiligi kavramları incelenmistir. Çalısmanın uygulama kısmında Jennifer L. Aaker'ın gelistirdigi ölçegin de bulundugu bir anket ile marka kisiligi boyutları ile markaya karsı olumlu tutum gelistirme arasında ki iliski ölçülmeye çalısılmıstır. Ayrıca öz kimligi ifade etme, markayla iliski kurma ve fonksiyonel fayda saglama ile olumlu tutum ve davranıs gelistirme arasında anlamlı bir iliskinin olup olmadıgı da tespit edilmeye çalısılmıstır. Elde edilen sonuçlar ve bulguların degerlendirilmesi sonuç bölümünde incelenmistir.
Özet (Çeviri)
In nowadays competition conditions products are popular with owned meanings of brands beyond physical properties. While determining buoyage, requirements and desires of the target consumer group is considered. Because of the composed brands and their meanings are preferred by consumers. In the meantime attribution of a brand, which is adopted by consumers, makes connection between the brand and consumers. Because of this connection consumer can easily relate with and prefer the brand. There are various ways to measure brand personality. In recent years one of the most popular way is ?Dimensions of Brand Personality Scale? published in 1997 by Jennifer Aaker. J. Aaker separated the brand personality into five dimensions and by his developed scale he provided to measure them. In theoretical part of this study brand and its character are investigated. In application part of this study an inquiry, which includes the scale developed by Aaker, is applied to Ikea customers. Between behaviors dimensions of brand personality and improvement of though brand of Ikea are tried to measure. Furthermore to determine whether there is a meaningful difference between expressing basic identification, connecting brand, providing benefit with positive additive and behavior improvement. Achieved results and realized inventions are observed in result parts.