Karl Polanyı ve Joseph A. Schumpeter'de kapitalist sistem ve sürdürülemezliği
Capitalist system and its unsustainability: Karl Polanyi and Joseph A. Schumpeter
  1. Tez No: 219291
  2. Yazar: AYDIN KABAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Karl Polanyi, Joseph A. Schumpeter, Kapitalizm, Sürdürelemezlik, Karl Polanyi, Joseph A. Schumpeter, Capitalism, Unsustainability
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ktisadi bir sistem olarak kapitalizmin, günümüzde neredeyse tüm dünya geneline egemen oldugunu görmekteyiz. Ortaya çıkardıgı çesitli aksaklıklara karsın, kapitalist sistem tartısılmaz ve vazgeçilmez bir sistem olarak sunulmaktadır. Bu tarz bir degerlendirmede, pek tabii, 1980'den sonra yasanan dönüsümlerin ve neo-liberal iktisat politikalarının etkileri yadsınamaz. Bu çalısmada, kapitalizmin gelecegine iliskin elestirel bir perspektif sunan, iki büyük sosyal bilimcinin, Karl Polanyi ve Joseph A. Schumpeter'in, Büyük Dönüsüm ve Kapitalizm, Sosyalizm ve Demokrasi adlı kitaplarını temel referans alarak, kapitalist sistemin sürdürülemezligine iliskin düsünceleri karsılıklı olarak incelenecektir. Bu baglamda öncelikle, Polanyi ve Schumpeter'in görüslerini genel olarak ele alarak, kapitalist sistemi sürdürülemezlige götüren nedenler üzerinde durduktan sonra bu iki sosyal bilimcinin düsüncelerinin günümüzde neden hala tartısıldıkları ortaya koyulmaya çalısılacaktır. Sonuç olarak çalısma, her ne kadar Polanyi ve Schumpeter'in kapitalist sistemde öngördükleri dönüsümler günümüzde tam olarak gerçeklesmemis olsa da; yasanan yeni gelismelerle beraber, kapitalist sistemin neden oldugu bazı problemleri sorunsallastırırken, kapitalist sistemin yeniden düsünülmesi ve sorgulanmasında, iktisat basta olmak üzere diger sosyal bilimlerin, Polanyi ve Schumpeter'in görüslerinden yararlanması gerektigini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
We are witnessing world-wide hegemony of the capitalism as an economic system. Despite the failures it caused, the capitalist system is reckoned as an uncontestable and indespensable system. Needless to say, one can not ignore the impacts of the transformation occured in the 1980s and neo-liberal economic policies on such evaluation. This thesis will endeavor to carry out a comparative-analysis of the ideas of two great social scientists who presented critical perspectives on the future of capitalism, i.e. Karl Polanyi and Joseph A. Schumpeter, on the unsustainability of the capitalist system by taking up The Great Transformation and Capitalism, Socialism and Democracy as main references . In this context, focus will be initially on the general ideas of Polanyi and Schumpeter on the causes that paved the way to the unsustainability of capitalism; and then, shift to another point in order to render why the ideas of these two prominent social scientists are still debated. In conclusion, even though transformations in the capitalist system that Polanyi and Schumpeter sought did not come up fully; when recent developments are regarded, this thesis argues that not only economics but also other social sciences must benefit from the perspectives provided by Polanyi and Schumpeter while problematizing the problems that were caused by the capitalist system and rethinking/questioning of it.