İlaç ve tıbbi malzeme lojistiği ve bir uygulama
Pharmaceutical logistics and application
  1. Tez No: 219292
  2. Yazar: ASLI ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DUYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Drug, Pharmaceutic, Pharmaceutical Logistics, 3PL, Reverse Logistics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Farmasötik endüstri, ilâç ve tedavinin araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesi basamaklarında bileşik süreçler, faaliyetler ve organizasyonlar olarak tanımlanabilir. Bugün hızla değişen dünyamızda, farmasötik ürünlerin ve tıbbi malzemenin son kullanıcıya ulaşmasında ve ürünlere katılan değerle farklılaşmasında tedarik ve lojistik yönetiminin yeni bir rolü vardır. İş dünyasında ve endüstride, artan rekabet ortamı içinde lojistik ve tedarik ziniri çok önemli iki faktör haline gelmiştir. Rekabet küreselleşmiş ve yenilikler firmalar düzeyinden tedarik zincirleri düzeyine taşınmıştır. Bu nedenle farmasötik sektör oyuncuları lojistikte dış kaynak kullanımı gibi yeni tedarik ve lojistik stratejilerine ihtiyaç duymaktadırlar. Farmasötik firmalar 3PL firmalar sayesinde araştırmalarını iyileştirmeye, verimliği geliştirmeye, dünya çapında ürünler sunmaya ve gelişen pazarda yer almaya konsantre olabilmektedirler. Bunlara ek olarak güvenlik, farmasötik endüstrinin en önemli konularından biridir. Sahtecilik vakası, formülasyonuyla oynanmış, veya dozajı değiştirilmiş ürünlerin tedarik zincirine girmesi çok büyük bir sorundur. Gelişen EPC teknolojisi ile kodlama, izleme ve görüntülemenin kullanıldığı RFID sayesinde, farmasötik dağıtım sektörü, ürünlerin nakliyesinde yeni bir fırsat yaratarak farmasötik lojistiği geliştirmektedir. Diğer bir konu ise farmasötik endüstride tersine lojistiktir. Tersine lojistik kavramı ile ilâç endüstrisinde geri dönüşüme tabi tutulacak veya iade edilen ürünleri içermektedir. Tersine lojistik tüketim noktasından başlangıç noktasına kadar geri dönen ürün ve bilgi akışına ait süreçlerin tasarlanmasıdır. İlâç lojistiği üzerine dünyada olmasına rağmen ülkemizde çok az sayıda kaynak bulunmaktadır. Bu nedenle bu araştırmada ilâç lojistiğine teorik açıdan bakılmaya çalışılmış ve üreticilerin, toptancıların ve lojistik firmaların lojistik aktiviteleri incelenmiştir. Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm farmasötik lojistiğin karakteri, koşulları ve farmasötik pazar ve perakende dinamiklerinden bahsetmektedir. İkinci bölüm ise, sektördeki beş farklı firma ile lojistik aktiviteler üzerine görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada ecza depolarının lojistik kavramını satın alma ile bir algıladıkları sonucuna varılmıştır. Sektörde lojistik yenilikleri takip eden üreticiler ve üreticilere hizmet veren lojistik firmalardır. Anahtar Kelimeler : İlâç, Farmasötik, Farmasötik Lojistik, 3PL, Tersine Lojistik.
Özet (Çeviri)
The pharmaceutical industry can be defined as a complex of process, operations and organizations involved in the discovery, development and manufacture of drugs and medications. In our rapidly changing world today supply chain and logistic management are playing a new role as pharmaceutical and medical device industries seek to get closer to end users and differentiate products with added value. Logistics and supply chain became one of the most important factor in evaluating succes in industry and business sector in which the competitiveness has increased. As competition becomes more global, innovation is moving from a firm to firm level to a supply chain versus supply chain perspective. So pharmaceutical industry players need new supply chain and logistic strategies like outsourching logistic. Third Party Logistic Firms enable pharmaceutical companies to concentrate on improving research and development productivity, synchronizing worldwide product launches and taking advantage of emerging market places. In addition to this safety is the most important issue in pharmaceutical industry. Incidents of counterfeit, tampered, or adulterated product entering the healthcare supply chain is a great concern. With the development of new EPC technology creating the ability to track, trace, and monitor individual product units using RFID, the pharmaceutical distribution industry has the opportunity to transform the evolving pharmaceutical logistics. The next issue is about reverse logistics in pharmacetical industry. It can be considered as a systematic form of product returns and recovery and is defined as the process of managing all of the flow of returned products and information from the point of consumption to the origin. Although many researches have been done about the pharmacetical logistics in wordwide there is only a few research in our country. So this study examines pharmaceutical logistics in theorical frame and logistic activities in manufacturer, distributorrubutor and logistic firms. The research is divided into two chapters. In the first chapter, it mentions pharmaceutical logistics characteristics, conditions, pharmaceutical market and pharmaceutical retail dynamics and second chapter contains some interviews have been done with five different firms in pharmacetical industry. According to research results, in the pharmacetical warehouses ?purchasing? and ?logistic? terms are used as synonyms. In addition to this in pharmacetical industry manufacturers and logistics firms interest logistic evolutions.