Özel okullarda insan kaynakları yönetimi uygulamalarının incelenmesi
Analysis of human resource management practices in private schools
- Tez No: 219300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel okullar, insan kaynakları yönetimi, Private schools, human resource management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu arastırmanın genel amacı özel okullarda insan kaynakları yönetimi uygulamalarının incelenmesidir. Bu amaçla özel okul yöneticilerinin ve ögretmenlerinin algılarına basvurulmustur. Arastırmanın evrenini Özel Okullar Dernegi' ne üye, stanbul' daki okullar olusturmaktadır. Arastırmanın örneklemi için stanbul' daki 32 ilçeden toplamda 52 okul yansız seçim yoluyla belirlenmistir. Yönetici ve ögretmenler için örnekleme yapılmamıs, bu okullarda görev yapan tüm yöneticiler ve ögretmenler dahil edilmistir. Arastırmaya 64 yönetici ve 441 ögretmen olmak üzere toplam 505 kisi katılmıstır. Veri toplama aracı olarak Tabancalı' nın (2004) gelistirdigi insan kaynakları yönetimi anketi kullanılmıstır. Anket öncelikle egitim yönetimine uyarlanarak yeniden düzenlenmis ve geçerlilik, güvenirlik çalısmaları yapıldıktan sonra 96 madde haline getirilmistir. Yönetici ve ögretmenlerden ankette yer alan 96 maddenin okullarında ne derece uygulandıgına iliskin görüs belirtmeleri istenmistir. Arastırmada elde edilen verilerin analizi için SPSS-11.5 paket programı kullanılmıstır. Verilerin çözümlenmesinde ise standart sapma, frekans, yüzde ve aritmetik ortalamalardan yararlanılmıstır. Görev, kıdem, okulun hizmet yılı, görevli ögretmen sayısı, okul türü ve insan kaynakları departmanı degiskenlerine göre farklılıkları tespit etmek amacıyla t-testi, varyans analizi ve LSD testi yapılmıstır. Arastırma sonucuna göre özel okullarda insan kaynakları yönetimi uygulamaları ile ilgili olarak yönetici ve ögretmenlerin olumlu görüs bildirdikleri ancak yöneticilerin ögretmenlerden daha olumlu görüse sahip oldukları ortaya çıkmıstır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine to what extent human resource management practices are implemented in private schools as perceived by school principals and teachers. The sample of this study consists of private schools that are the members of Private Schools Association in stanbul . The sample size of the study is consisted of 52 schools that are randomly selected from 32 districts in stanbul. All the pincipals and teachers in these schools are aimed to be involved in the study. As a total of 505 people, including 441 teachers, 64 principals participated in the study. Data for the study is collected through the questionnaire - `Human Resource Management?- which is developed by Tabancalı in 2004. The questionnaire is composed of 96 items that belong to human resource management practices. The participants of the study are asked to rate to what extent human resource management practices are implemented in schools. To analyze data, Statistical Package for Social Sciences (SPSS, 11.5) is used. Standard deviation, frequency, percentage and mean scores are calculated to analyze data. To determine the differences according to job, seniority, function years of school, number of teachers, school variety and human resource administration variables, t-test, one-way ANOVA and LSD tests are used. The result of the study indicates that both principals and teachers have positive aspect about the practices of human resource management but principals have more positive sight.