İlköğretim okullarında öğrenci güvenliği: Büyükçekmece ilçesi örneği
Student safety in primary schools: A sample of Büyükçekmece county
  1. Tez No: 219311
  2. Yazar: TALHA BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN TABANCALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Öğrenci Güvenliği, İlköğretim Okulu, Safety, Student Safety, Primary School
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Türkiye'de öğrencilerin güvenliğini düzenleyen yasa ve yönetmelikler olmasına rağmen, öğrencilerin okul ortamlarında güvenliklerinin sağlanması ciddi bir problem teşkil etmektedir. Bu problemin sebeplerini araştırmak için, Büyükçekmece ilçesindeki ilköğretim okullarında, öğrenci güvenliği hakkında iki boyutlu bir anket uygulanmıştır. Ankette yönetici ve öğretmenlerin öğrenci güvenliğine verdiği önem ve bunun okullarında gerçekleşeme derecesi ölçülmüştür. Toplanan veriler, okulun özel veya resmi olmasına ve çalışanın yönetici veya öğretmen olmasına göre ayrı ayrı ele alınmıştır. Sonuçların değerlendirilmesinde merkezi eğilim ölçüleri ve bağımsız gruplarda t-testi kullanılmıştır. Okul türünden bağımsız olarak tüm yöneticiler öğrenci güvenliğini önemli bulduklarını söylemişlerdir. Ancak özel okul yöneticileri, öğrenci güvenliğinin okullarında gerçekleşme derecesinin, resmi okul yöneticilerine göre daha fazla olduğunu belirtmişlerdir (p < 0.05). Özel okul öğretmenlerinin öğrenci güvenliğine, resmi okul öğretmenlerine göre daha fazla önem verdikleri ve okullarında gerçekleşme derecesinin de daha fazla olduğunu ifade etmişlerdir (p < 0.05). Bu değerlendirmelere göre, özellikle resmi okullarda, öğrenci güvenliğinin sağlanması konusunda gerekli tedbirler acilen alınmalı, yasa ve yönetmelikler gözden geçirilmeli, yönetici ve öğretmenlerin bilinç düzeyi arttırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although, there are codes and regulations which arrange student safety, it is still a serious problem for students in school environments. In order to find out the reasons of this problem, a two-dimension questionnaire was carried out in primary schools of Büyükçekmece County. In the questionnaire, the importance of student safety according to managers and teachers and, fulfillment degree of student safety in their schools are assessed. These opinions are evaluated separately as public schools, private schools, managers and teachers. For the evaluation of the results, central tendency measures and independent samples t-test are used. Independent from the school type, all managers agree that student safety is very important. On the other hand, fulfillment of the student safety is better accomplished in private schools than in public schools for managers (p < 0.05). The importance of student safety more important and fulfillment of the student safety is better for private school teachers than public school teachers (p < 0.05). According to these evaluations, in order to fulfill the student safety needs, necessary actions should be taken place especially in public schools, codes and regulations should be revised and the consciousness level of managers and teacher on student safety should be raised.