Bölgesel enerji kaynakları üzerinde rekabet ve Türkiye
Rivalry on the regional energy sources and Turkey
  1. Tez No: 219312
  2. Yazar: SEYHUN ÖKTEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FUAT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Energy, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji, Enerji Kaynakları, Enerji Güvenliği, Hazar Enerji Havzası, Yeni Büyük Oyun, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC), Petrol ve Doğal Gaz Tasımacılığı, Boru Hatları, Enerji ?hraç Yolları, Türkiye, Energy, Energy Resources, Energy Security, Caspian Energy Basin, New Great Game, Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), Oil and Gas Transportation, Pipelines, Energy Exportation Routes, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 225
Özet
Bu çalısmada, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılıp, Soğuk Savas'ın sona ermesi ve tek kutuplu bir dünya düzenine geçilmesiyle baslayan süreçte Orta Asya ve Kafkasya'nın zengin enerji kaynaklarına sahip olmak ve bu kaynakların uluslararası pazarlara aktarılmasını sağlayacak boru hatlarının kontrolünü elinde tutmak isteyen aktörlerin rekabeti ele alınmıstır. 19. yüzyılda Britanya ve Rusya ?mparatorlukları'nın Orta Asya'daki mücadelesinden esinlenerek ?Yeni Büyük Oyun? ismi verilen bu güç mücadelesinin selefinden ayrılan özellikleri, temel unsurları, yasandığı coğrafya ve bu coğrafyanın özellikleri ?Rekabetin Merkezi: Orta Asya ve Kafkasya? ana baslığı altında incelenmistir. Petrol ve doğal gaz zenginlikleriyle ön plana çıkan bu bölgenin küresel ve bölgesel aktörlerin nasıl ve neden dikkatini çektiği istatistiksel verilerin de yardımıyla ortaya konulmus; mücadelenin en önemli unsuru olan kaynakların uluslararası pazarlara aktarılması konusunda yasanacak sorunlar, enerji güvenliği, etnik sorunlar, Hazar'ın hukuki statüsü ve enerji ihraç yollarında Rusya Federasyonu'na olan bağımlılık bağlamında ele alınmıstır. Çalısmanın ikinci bölümünde, rekabetin aktörleri, Türkiye'ye üçüncü ve son bölümde yer vermek kaydıyla, iki ayrı sınıflandırma altında devletler ve büyük petrol sirketleri olarak analiz edilmistir. ?Rekabetin Aktörleri? ana baslığı altında, ele alınan tüm oyuncuların, izledikleri stratejilere, ortaya attıkları projelere ve kazanımlarına-kayıplarına yer verilmistir. Türkiye'nin rekabetteki yerinin ele alındığı son bölümde ise, ülkenin Orta Asya ve Kafkasya'daki konumu, bölge ülkeleri, Rusya ve ?ran ile dıs politikası bağlamında incelenerek aktarılmıstır. Türkiye'nin Orta Asya ve Kafkasya'ya yönelik enerji politikasının da kapsamlı bir sekilde masaya yatırıldığı bu son bölümde, ülkenin enerji gereksiniminden hareketle olusturulan enerji stratejisi bünyesinde vücut bulan veya ileride yasama geçirilmesi düsünülen projelere yer verilmistir. Son olarak, Türkiye'nin Hazar enerji havzasında yürüttüğü faaliyetler de incelenerek çalısma tamamlanmıstır. Konu hakkında Türkiye'de basılmıs eserlerin büyük bölümünün kendine yer bulduğu bu çalısmada, kitap, makale, arastırma raporları, teknik dergi, gazete ve internet kaynaklarından yararlanılmıs ve tanıtıcı inceleme yöntemi izlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, after the collapse of the Soviet Union, the end of the Cold War and the process of transition to unipolar world, the rivalry of the players who aim acquiring the rich energy resources of Central Asia and Caucasus, controlling the pipelines that will transfer these resources to international markets is examined. Inspired from the 19th Century struggle between British Empire and Russian Empire in Central Asia , hence named as the ?New Great Game?, the special features, main elements, geography and the peculiarities of the domain of this new power struggle differentiating from its predecessor is studied under the headline of ?The Center of The Rivalry: Central Asia and Caucasus?. Why and how regional and global players? pay attention to this oil and gas rich region is put forth for consideration with additional use of statistical data. The problems that will occur while transferring these resources to international markets, ethnical problems, Caspian Sea?s legal status and the dependence to Russian Federation energy export routes are considered in the context of energy security as the main elements of this struggle. In the second part of the study, the players of the rival parties are analyzed in two separate classifications as states and big oil companies; giving place to Turkey in the third and last section. Under the headline of ?The Players of The Rivalry?, all players? strategies, projects and wins-losses are discussed. Turkey?s status in Central Asia and Caucasus, its relations with regional countries, Russia and Iran, in the context of its policy of foreign affairs, and hence its place in the rivalry is explained in the last section. In this last section Turkey?s energy policy in the Central Asia and Caucasus is examined in great details. The concrete or eventual projects, arising from its strategy of energy and the projection of its energy needs are discussed. Finally, the study is ended with the examination of the activities that Turkey is carrying out in the Caspian energy basin. In this study, books, articles, research reports, technical magazines, newspapers and internet sources were utilized by using a descriptive research method.