Soğuk Savaş sonrası Türkiye ve Rusya'nın Kafkasya politikalarının bölgedeki etkisi
The impact of Türkiye and Russia's Caucasus policies in the region after the Cold War
- Tez No: 1017161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAT KAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Enerji politikaları, Güney Kafkasya, Energy policies, South Caucaus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Kafkasya, sahip olduğu jeopolitik konum, enerji kaynakları ve ulaşım hatları nedeniyle küresel ve bölgesel güçlerin rekabet alanı haline gelmiş stratejik bir bölgedir. Özellikle Güney Kafkasya'da yer alan Azerbaycan, enerji kaynakları ve jeostratejik konumu sayesinde bölgesel dengeler açısından önemli bir aktör olarak öne çıkmaktadır. Güney Kafkasya'da ortaya çıkan güç mücadelesine Amerika Birleşik Devletleri'nin de dahil olmasıyla birlikte Rusya, İran ve Türkiye gibi aktörler bölge üzerinde siyasi ve ekonomik rekabet içerisine girmiştir. Bu çalışma, Soğuk Savaş sonrası dönemde Türkiye ve Rusya'nın Kafkasya'ya yönelik politikalarını karşılaştırmalı bir perspektifle incelemeyi ve söz konusu politikaların bölgesel jeopolitik dengeler üzerindeki etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, Türkiye ve Rusya'nın Kuzey ve Güney Kafkasya'daki politikaları jeopolitik, güvenlik ve enerji boyutları çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bulgular, Rusya'nın bölgedeki nüfuzunu daha çok güvenlik ve askeri araçlar üzerinden sürdürmeye çalıştığını; Türkiye'nin ise enerji projeleri, ekonomik iş birliği ve diplomatik girişimler aracılığıyla bölgesel etkinliğini artırmaya yöneldiğini göstermektedir. Kafkasya'nın Türkiye ve Rusya açısından hem rekabet hem de iş birliği dinamiklerini barındıran stratejik bir bölge olmayı sürdürdüğü anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Caucasus is a strategic region that has become an arena of competition among global and regional powers due to its geopolitical position, energy resources, and transportation routes. Azerbaijan, located in the South Caucasus in particular, stands out as an important actor in terms of regional balances because of its energy resources and geostrategic location. With the involvement of the United States in the power struggle that emerged in the South Caucasus, actors such as Russia, Iran, and Turkey have entered into significant political and economic competition in the region. This study aims to examine the Caucasus policies of Turkey and Russia in the post–Cold War period from a comparative perspective and to analyze the effects of these policies on regional geopolitical balances. In this context, the policies of Turkey and Russia in the North and South Caucasus are evaluated within the framework of geopolitical, security, and energy dimensions. The findings indicate that Russia has sought to maintain its influence in the region mainly through security and military instruments, whereas Turkey has attempted to enhance its regional role through energy projects, economic cooperation, and diplomatic initiatives. Consequently, the Caucasus continues to remain a strategic region that embodies both competition and cooperation dynamics for Turkey and Russia.