İlköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin epistemolojik inançlarının demografik özeliklerine ve bilgi teknolojilerini kullanma durumlarına göre incelenmesi
The investigation of epistemological beliefs of primary school teachers according to some demographic variables and their information technology use
  1. Tez No: 219319
  2. Yazar: İLKNUR KARHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEZA ORHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Epistemolojik nançlar, Bilgiye ve ögrenmeye iliskin inançlar, Ögretmenlerin bilgi teknolojileri kullanımı, Epistemological beliefs, Beliefs about knowledge and learning, Teachers? use of Information Technologies
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bilgi çagındaki gelismeler okullarımızdaki egitimi sorgulayıp gözden geçirmemize, bir yandan da bilgiye ve ögrenmeye iliskin algılamalarımızı ve inançlarımızı da yeniden ele almamıza yol açmıstır. Bilgiyi degismez ve mutlak olarak mı yoksa tam tersi devingen ve gelisen bir yapıda mı algıladıgımız, ögrenmeyi de edinip depoladıgımız bilgiler bütünü mü yoksa bir durum ve sorunla baglantılı olarak elde edilen bilgiyi anlamlandırma ve anlamı yapılandırma olarak mı gördügümüz önemlidir. Bu baglamda ögretmenlerin inançları, egitim ve ögretimde istenilen yönde kazanımlar elde etmek üzere neyi, neden ve nasıl yapacaklarına yön verecek, dolayısıyla da teknolojiyi ne amaçla ve nasıl kullanacaklarında etkili olacaktır. Bu arastırma ilkögretim okullarında görev yapan ögretmenlerin epistemolojik inançlarına odaklanmaktadır. Ögretmenlerin epistemolojik inançlarını belirlemek ve bu inançların cinsiyet, kıdem, brans, egitim durumu gibi demografik degiskenlere ve teknoloji kullanım özelliklerine göre farklılık gösterip göstermedigini saptamak amacıyla yürütülen arastırma kapsamında 608 ilkögretim ögretmenine ulasılmıstır. Arastırma denekleri stanbul'un Bakırköy ve Bahçelievler semtlerindeki 41 özel ve devlet okulunda görev yapan ögretmenler arasından tesadüfi olarak ve gönüllülük esasına göre belirlenmislerdir. Arastırma verileri Schommer'in Epistemolojik nanç Ölçegi ve kisisel bilgilerin soruldugu bir form yardımı ile toplanmıstır. Epistemolojik nanç Ölçeginin faktör analizi, 63 maddelik ölçegin 25 maddesini dısta bırakarak 38 maddelik üç boyutlu bir yapı ortaya çıkarmıs ve bu boyutlar ?Bilginin Kaynagı Uzmandır ve Ögrenme Yetenek sidir?, ?Ögrenme Çabaya Baglı Degildir? ve ?Bilgi Tek ve Kesindir? seklinde adlandırılmıslardır. Ögretmenler, bireylerin bilgiyi olusturabileceklerine, ögrenme yeteneklerinin gelisebilecegine, ögrenmenin çaba ile gerçeklesecegine inanırken, bilginin kesin ve mutlak olduguna da inanmaktadırlar. Farklı degiskenler açısından bakıldıgında ise üniversite ögrenimi almıs ögretmenlerin, üniversite mezunu olmayan ögretmenlerden, 1-10 yıl deneyime sahip ögretmenlerin, 26 yıl ve üzeri deneyime sahip ögretmenlerden daha sofistike inançlara sahip oldukları görülmüstür. Teknoloji kullanımı açısından ise internet kullanıcısı olan ögretmenlerin internet kullanıcısı olmayan ögretmenlerden daha sofistike epistemolojik inançlar tasıdıkları, derste bilgisayar kullanan ögretmenlerin ise çabanın sonuç getirecegine daha çok inandıkları saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
The information age makes it necessary to revise education at schools in terms of how we perceive ?knowledge?. Is it something changing and evolving opposed to something fixed and absolute? Is ?learning? constructing meaning? by evaluating information about a given situation or problem opposed to receiving and storing information? Teacher?s epistemological beliefs will shape their decisions about what to do for what purpose in the classroom for a desired outcome; therefore, teachers? beliefs will be influential on how they will use technology in their practices. This study focuses on epistemological beliefs of primary teachers and differences in these beliefs in terms of gender, years in profession, education background, subject matter they teach, and type of school they work at, as well as variables related to their technology use. The sample comprised of 608 randomly selected teachers from 41 schools in Bakırköy and Bahçelievler, stanbul. Schommer?s Epistemological Beliefs Questionnaire and a form addressing research variables were used to collect data. Factor analysis pointed out a three dimension structure with 38 items, leaving out 25 off the 63 items in the original scale. The three factors named as ?The source of knowledge is the authority and ability to learn is innate?, ?Learning is not related to effort?, and ?Knowledge is single and certain?. The study revealed that the primary teachers believe that individuals can construct meaning, ability to learn can be improved and effort results in learning; however, they also believe that knowledge is certain and absolute. Teachers with a university degree and 1-10 years of experience have more mature beliefs than the teachers without a university degree and with a 26 and more years of experience. Internet users have more sophisticated beliefs than non-users and teachers who use computer technology in teaching believe more that the effort and hard work will result in learning.