Toplumsal değişme ve kentlileşme: Afyonkarahisar örneği
Social change and being urbanized: Model of Afyonkarahisar
- Tez No: 219383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN VATANDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, toplumsal değişme, kentlileşme, kentleşme, Urban, social change, being urbanized, urbanization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bugün insanların büyük bir kısmı, hayatlarını kentlerde sürdürmektedirler. Kent yaşamı tarihsel süreci içerisinde çeşitli etkenlerden dolayı sürekli değişme göstermiştir. İnsanların büyük çoğunluğunun kentlerde yaşaması ve kent yaşamının nihai şeklini almasında en büyük etken olarak endüstri devrimi gösterilebilir. Günümüz kent yaşamı, kentte yaşamayı gerektirecek, kendine has bir biçime kavuşmuştur. Bu yaşam biçimi kent yaşamına yeni dahil olmuş kişileri de kentte yaşayabilmesi için gerekli biçime dönüştürmektedir. Kentte yaşayan insanların, kent yaşam biçimine uygun davranış örüntüleri göstermeleri kentlilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kentli yaşam biçimine uyum, kentte yaşayan insanların tamamı dikkate alındığında kentlik bilinci olarak dikkate alınmaktadır. Bu çalışma, toplumsal değişim sürecinde kentlileşmenin rolünü Afyonkarahisar örneğinde açıklamaya yöneliktir. Çalışmada önce, toplumsal değişme ve kentlileşme ile ilgili teorik bilgilere yer verilerek kentlileşmenin toplumsal, kültürel ve ekonomik değişim sürecindeki ilişkisi Afyonkarahisar örneğinde elde edilen bulgularla değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, most of people live in cities. City life has showed constant changes because of several factors in its historical process. Industry Revolution can be shown as a great factor on most people?s living in cities and final form of city life. Today?s city life has had its special form that involves tol iv in city. This city form changes new people to the needed life form tol ive in a city. That the people who live in a city and show appropriate behaviours to city life form is urbanization. Considering all people in a city, harmony to this city life form is considered as conscious of urbanization. This study is in the aim of explaining the role of becoming urbanized in the model of Afyonkarahisar in the process of social change. in the study firstly theorethical datas about social change and becoming urbanized are being given and the relation of becoming urbanized in the process of social, cultural and economic change is evaluated with the findings taken from the model of Afyonkarahisar.