İlçelerin gelişme dinamikleri ve toplumsal değişim
Development dynamics of districts and social change
- Tez No: 492127
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÜNAL BOZYER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Yapı, Toplumsal Değişme, Gelişme Dinamikleri, Dalaman, Social Structure, Social Change, Development Dynamics, Dalaman
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Toplumsal yapı ve toplumsal değişme kavramları yaşadığımız dünyadaki birçok kuram ve kavram gibi 18. yüzyılın sonunda yaşanan Fransız Devrimi ile Sanayi Devrimi'nin sonucunda ortaya çıkmıştır. Günümüz dünyasındaki birçok kavram gibi 18. yüzyılın sonunda ortaya çıkan toplumsal yapı kavramı ile toplumu oluşturan bireyler, gruplar, etnik topluluklar, statü grupları; toplumsal değişme kavramı ile de bu ilişkilerde yaşanan dönüşüm kastedilmektedir. Yerleşim yeri olarak kentler, toplumsal yaşamda üstlendikleri ekonomik, kültürel, sosyal ve siyasal işlevlerle merkezi konumda yer almaktadırlar. Kentlerin oluşumunda, gelişmesinde ya da değişiminde çeşitli dinamikler etkili olmaktadır. Coğrafi konum, siyasi tercihler ya da ekonomik faktörlere bağlı olarak gelişen dinamikler aynı zamanda kent kimliğinin oluşumunda etkili olmaktadır. Yerleşim yerlerinin gelişiminde ve değişiminde bu faktörlerin etkileri incelendiği gibi kent, kentleşme ve kentlileşme sorunlarının analizinde yine bu etkenler mercek altına alınmaktadır. Her yerleşim yerinin kendine özgü yapılanması olduğu gibi, sorunları da yine bu çerçevede gerçekleşmektedir. Muğla İli, ilçeleriyle birlikte farklı dinamiklerin etkisiyle özellikle 1980 sonrası önemli değişim sürecine girmiştir. Bodrum, Marmaris, Fethiye turizm sektörünün gelişimiyle öne çıkarken, Ortaca, Milas, coğrafi konumu ile Yatağan, Kavaklıdere yeraltı zenginliklerinin etkisiyle Merkez ilçe Menteşe ise Üniversitenin etkisiyle değişim sürecine dahil olmuşlardır. Dalaman İlçesi'nin gelişme dinamiklerini oluşturan en önemli faktör, ilçeye yapılan kamu yatırımları olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışma, Dalaman İlçesinde yaşayan insanların sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel durumlarını, kentlileşme çabalarını ve Dalaman İlçesinin gelişim dinamiklerini belirlemek ve gelişim dinamikleriyle birlikte ortaya çıkan toplumsal sorunların tespitini sağlamayı amaçlamıştır. Bu kapsamda çalışma; genel bilgiler, çalışmada kullanılan materyal, çalışma yöntemi, bulguların değerlendirilmesi ile tartışma ve sonuç kısmından oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of social structure and social change, just as most of the theories and concepts of the modern world, emerged as a result of the French Revolution and the Industrial Revolution took place at the end of the 18th century. The concept of social structure, which emerged at the end of the 18th century, just as most of the concepts of the modern world, refers to individuals, groups, ethnic communities and status groups establishing the society. The concept of social change refers to the transformation occurred in these groups and in their interrelationships. Cities as settlements have core place in analysing societies as they assume economic, cultural, social and political functions in social life. Various dynamics can be influential in the foundation, development or transformation of cities. Dynamics depending upon geographical location, political choices or economic factors are also influential in the formation of a urban identity. The effects of these factors on the development and transformation of settlements are subject to examination. Moreover, these factors can be put under the microscope in analysing cities and urbanization problems. Each settlement has its own unique organization and its problems occur within this structural framework. The Province of Muğla, with its districts, has undergone a significant change process after 1980 due to the effects of various dynamics. Bodrum, Marmaris and Fethiye have become prominent by the development of tourism sector. Other districts have gotten involved in the change process with their properties; Ortaca and Milas with their geographical location, Yatağan and Kavaklıdere with their underground resources and Menteşe, the central district, with the influence of university. Public investments can be regarded as the main factor creating development dynamics for the district of Dalaman. This study aims to determine socio-economic and socio-cultural conditions and urbanization efforts of people living in Dalaman district, and development dynamics of Dalaman district and to reveal social problems emerged with development dynamics. Within this framework, this study consists of general information, materials used in the study, method, evaluation of findings and discussion and result sections.