Göç ve toplumsal değişmenin Türk romanına yansıması
The reflection of the migration and social change in Turkish novel
- Tez No: 646467
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kentleşme, Toplumsal Değişme, Türk Romanı, Migration, Urbanization, Social Change, Turkish Novel
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Göç hareketi çok yönlü bir boyuta sahiptir. Araştırmacılar tarafından birçok farklı göç hareketi tanımı yapılmıştır. Bir yer değiştirme hareketi olan göç, anlık değildir ve bir süreci ifade etmektedir. Toplumsal değişme kavramı ise toplum yapısındaki büyük değişimleri, toplumların kültürel yapılarında meydana gelen bir değişimi ifade etmektedir. Toplumsal ya da kültürel değişmeler ve göç hareketi arasında bir ilişki söz konusudur. Bu ilişki, Türk romanı içerisinde kendine yer edinmiştir. Romanlarda göçün nedenleri, göç eden bireylerin kentlileşme süreçleri ve yaşadıkları toplumsal/kültürel değişimler konu edinilmiştir. İç göç konulu romanlar ve dış göç konulu romanlarda yaşanılan toplumsal/kültürel değişmeler birbirinden farklılık göstermektedir. Bu çalışmada göç ve kentleşmenin neden olduğu toplumsal değişmelerin Türk romanı üzerindeki yansıması ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The migration movement has a multifaceted dimension. Many different migration movements have been defined by the researchers. Migration, which is a movement of displacement, is not instantaneous and represents a process. The concept of social change, on the other hand, refers to the great changes in the social structure and a change that occurs in the cultural structures of societies. There is a relationship between social or cultural changes and migration movement. This relationship has taken its place in the Turkish novel. The causes of migration, urbanization processes of migrants and social / cultural changes they experience are the subject of the novels. The social/cultural changes experienced in novels about internal migration and novels about external migration differ from each other. In this study, the reflection of social changes caused by migration and urbanization on Turkish novel is discussed.