Eğitim fakültesi kimya eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin hidrojen enerjisi konusunda bilgi birikimlerinin saptanması
Pro-spective chemistry teachers? behavior and interest about hydrogen energy
  1. Tez No: 219552
  2. Yazar: DUYGU TAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. LEVENT AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kimya, Education and Training, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen enerjisi, kimya eğitimi, kimya öğretmen adayları
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Kimya Öğretmenliği öğretmen adaylarının hidrojen enerjisi hakkındaki bilgi ve tutumlarını ölçmek amacıyla yapılmıştır . Bu amaçla 15'i I.sınıf , 29'u II.sınıf , 28'i III sınıf, 45'i IV.sınıf ve 5'i de 5 sınıf olmak kaydıyla toplam 130 öğrenciye konu ile ilgili 18 soruluk bir anket uygulanmış ve elde edilen sonuçlar yüzde olarak değerlendirilmiştir.Elde edilen sonuçlar değerlendirildiğinde; Kimya öğretmen adaylarının büyük bir kısmı ?Hidrojen temiz bir yakıttır? yönergesine katılmaktadır (%63). Öğretmen adaylarını büyük bir bölümü dünyadaki enerji kaynaklarının sınırsız olmadığının farkındadır .Kimya öğretmenlerinin büyük bir kısmı (%66) hidrojen yakıt olarak kullanıldığında atık olarak su oluşacağını bilmektedir. Ancak yinede %22 `lik bir kısmın bu hususta şüpheleri vardır .Kızlar erkeklerden daha şüpheci yaklaşmaktadır ; Kimya öğretmen adaylarının yarısında fazlası dünya rezervlerinin %70'ini elimizde tuttuğumuz bor madeninin hidrojen yakıt pilleri açısından öneminin farkında değildir.Çıkan sonuçlara dayanarak aşağıdaki öneriler yapılabilir: okul müfredatlarında özellikle ilköğretim 5. sınıftan itibaren Fen ve Teknoloji derslerinde hidrojen enerjisinin önemi vurgulanmalı konunun önemini yansıtan okuma parçaları konulmalı ve konu ile ilgili araştırmalara yer verilmelidir . Hidrojen enerjisinin kullanımı açısında yurdumuzda çok miktarda bulunan bor madeninin önemi vurgulanmalıdır . Özellikle mühendislik eğitimi veren fakültelerde yakıt pilleri teknolojileri ve kullanımları ile ilgili dersler konulmalıdır . Hidrojen enerjisinin çevre açısından en temiz enerji olduğu konusu vurgulanarak ilgili mercilerin bu konuya ilgilerinin çekilmesi sağlanmalıdır . En son olarak da bilinçli bir politika ile halk bu konuda bilgilendirilmelidir
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the knowledge and attitudes of pre service chemistry teachers studying in Gazi University , Faculty of Education on hydrogen energy . A 18 item multiple choice test was applied to 15 1st year , 29 2nd year, 28 3rd year , 45 4th year and 5 5th year a total of 130 students. The data were evaluated on percentage basis .The evaluation of the data revealed that 63% of the pre service teachers agree with the statement ?hydrogen is a clean fuel ?. Majority of the pre service teachers are cognizant of the fact that the energy sources of the world is not infinite . Sixty six percent of them know that the only waste resulting after the combustion of hydrogen is water. However 22 % mostly girls have still doubts about this fact. More than half of the chemistry pre service teachers are not aware that Turkey holds 70% of boron reserves which is very important as regards to hydrogen fuel cells.Based upon data obtained following proposals could be made : The importance of hydrogen energy must be emphasized in Science and Technology course starting from the 5th grade by giving articles and making activities related to this topic . The importance of boron which is abundantly found in Turkey and very important as regards to the utilization of hydrogen energy should also be stressed. The fact that hydrogen energy is the cleanest mode of energy as regards to environment should be pointed in order to draw the attention of the authorities to this topic. Finally the public must be informed about this subject starting from the primary educationKey Words : Hydrogen energy , chemistry education , pre-service chemistry teachers