KOBİ'lerin pazarlama sorunları ve pazarlama eğitimi ihtiyaçlarının tespiti (Çorum ilinde tanımlayıcı bir araştırma)
The marketing problems and determining the marketing education necessities of SMEE?s (A descriptive research in region of Çorum)
- Tez No: 219554
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. F. TAHİR DARDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, pazarlama, eğitim, SME, marketing, education
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Araştırma Çorum ilinde faaliyet gösteren KOBİ'lerin pazarlama sorunları ve pazarlama eğitimi ihtiyaçlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Söz konusu amaç çerçevesinde araştırmanın temel verilerini 104 KOBİ yöneticisinden anket formu yardımıyla alınan görüşler oluşturmaktadır. Anket formu ile elde edilen veriler tablolar halinde düzenlenerek frekans ve yüzde olarak ortaya konulmuştur. KOBİ yöneticilerinin pazarlama sorunları ile ilgili ifadelere katılım dereceleri her bir ifadenin aritmetik ortalamaları alınarak değerlendirilmiştir. Ayrıca işletmelerin pazarlama sorunları arasında pazarlama konusunda eğitim alıp almama durumlarına göre fark olup olmadığı anlamlılık düzeyi 0,05 olarak kabul edilerek t testi ile analiz edilmiştir.Araştırmanın sonunda elde edilen bulgulara dayalı olarak araştırmacı tarafından ortaya konulan önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine the necessities of marketing education and also marketing problems of SME?s which have been displayed activity in region of Çorum. Main data of the study has been composed by point of views, has been taken from the number of 104 SME?s manager with the assistance of survey sheet. Data that has been obtained with survey sheet, has been composed with tables and have been displayed by frequency and percentage. Agreement degree of SME?s managers to declaration that has been concerned with marketing problems in survey sheet, has been evaluated by arithmetic mean of each declaration. Besides, any difference in enterprises about taking education whether or not in marketing, has been controlled by t test, at the significance level of 0,05.The offers that has been founded to derived findings, has been displayed by researcher in the end of study.