Okullar arası karşılaşmalara katılan sporcu öğrencilerin saldırganlık algılarının sosyal bilişsel öğrenme kuramı açısından incelenmesi: Ankara ili örneği
Research of aggressiveness perception of the sportive students participating in football events between schools on the basis of social ? cognitive learning theory: City of Ankara case
- Tez No: 219555
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Aggression, social ? cognitive learning, school sports
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu araştırmanın amacı, okullar arası karşılaşmalarda sergilenen saldırgan davranışların edinilmesinde, sosyal bilişsel öğrenmenin etkisinin bizzat sporcuların algılarından yola çıkılarak incelenmesidir.Araştırmanın evrenini, Ankara ilinde 2006-2007 eğitim-öğretim yılında, birinci küme gençler futbol birinciliği müsabakalarında mücadele eden ortaöğretim öğrencileri, örneklemini ise aynı kümede yer alan kırk dört futbol takımı arasından rastgele örnekleme yöntemiyle seçilmiş, yirmi beş takımdan, toplam 421 öğrenci oluşturmaktadır.Verilerin genel dağılım özelliklerini belirlemek için tanımlayıcı istatistik türlerinden frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ölçekteki ifadelere ilişkin görüşlerin ortalama değeri verilmiştir. Araştırmanın alt amaçlarının analizinde ilk olarak Kolmogorov-Smirnov testi ile verilerin normal dağılıma uyup uymadığı incelenmiştir. Ölçekte yer alan maddelerin normal dağılıma uymadığı görüldüğünden iki grubun karşılaştırmasına ilişkin testlerde normallik varsayımı sağlanmadığı için, Mann-Whitney U testi, ikiden fazla grubun olduğu durumda ise Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır.Çalışmaya katılan sporcu öğrencilerin algılarına göre saldırgan davranışların oluşmasında ?seyirci? %78,6'lik oranla katılımcılar tarafından en çok desteklenen faktör olmuştur. Ardından ?hakemler? (%75,8) ve ?rakip takım oyuncuları? (%75,8) gelmektedir. Sporcu öğrencilerin saldırgan davranmalarında etkili olan bir diğer önemli faktör ise yetiştikleri ?sosyal çevre?dir (%75,8). Öne çıkan bir başka önemli bulgu da, okul takımında uzun süre oynayan sporcu öğrencilerin ?taktiksel açıdan saldırgan davranmaya? diğerlerine göre daha eğilimli olmalarıdır.Araştırma sonuçlarından, sporcu öğrencilerin algılamalarına göre sosyal bilişsel öğrenmenin onların saldırgan davranışları edinmelerinde önemli bir faktör olduğu anlaşılmaktadır. Ailesinde, okulda, sokakta ve medya organlarında sürekli saldırgan davranışlara maruz kalan gençlerin bu tarz davranışlara karşı duyarsızlaşmaları ve bu davranışları uygulamaya yönelik eğilimlerinin olması şaşırtıcı olmamalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of social ? cognitive learning on gaining aggressive behaviors in the competitions among schools by direct using data of perceptions of the players.Population of this research consists of secondary education students challenging in junior first league football championship events in 2006 ? 2007 education year in Ankara, and modeling also consists of total 421 students from twenty five teams, selected from forty four football team challenging in same league.İn analys of data beside of defining statistic techniques, it was investigated if data is in compliance with normal allocation by Kolmogorov ? Smirnov test. When it was seen that the articles in the scale were not in compliance with normal allocation, Mann ? Whitney U test was used in comparison of two groups because the normality assumption was not provided, and if there were more test groups than two Kruskal - Wallis H test was used.Most supported factor by participators for aggressive behaviors according to perceptions of the sportive student in this research is ?viewer? with %78,6. And then, ?Referees? (%75,8) and ?Players of opposite team? (%75,8) comes. Another important finding is that the players playing for more time in school team are more likely to ?behave aggressively as a tactic? than others do.From the results of this research, it was understood that social ? cognitive learning is a specific factor on gaining of aggressive behaviors of sportive students according to perceptions of them. It can not amazing that the young people subjected to this type of behaviors in their families, schools, streets and media organs are becoming more insensitive and tend to perform these behaviors.