Özel okullarda öğrenim görmekte olan(Avcılar,Beylikdüzü bölgesindeki özel okullar) 16-18 yaş arası öğrencilerin bazı kişilik özellikleri ile denetim odağı düzeylerinin karşılaştırılması.
A comparison between the level of locus of conscious and some personal charactheristics of the students who are at the age of 16-18 and being educated in private schools
- Tez No: 219571
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Denetim odağı, Kişilik özellikleri, Özel okullar, Locus of control, personality characteristics and private schools
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Özel okullarda öğrenim görmekte olan 16-18 yaş arası öğrencilerin bazı kişilik özellikleri ile denetim odağı düzeylerinin karşılaştırılması.Ele aldığımız bu çalışmada, denetim odağı ile özel okulda okuyan öğrencilerin belirli kişilik özellikleri arasındaki ilişki araştırılmıştır.MEB müfredatına bağlı olarak faaliyet gösteren Bu türdeki özel okullar Türk Eğitim sisteminde Örgün Okullar olarak sınıflandırılmaktadır.Bu çalışmamızda kullanılan Denetim odağı Ölçeği, Rotter tarafından geliştirilerek bu alanda yapılan faaliyetler için çok önemli bir ihtiyacı karşılamaktadır.Ülkemize. Rotter Denetim odağı ölçeğini uyarlayan İhsan Dağ'dır.Ayrıca bu çalışmada Kişilik değerlendirmesine yönelik olarak Savran (1993) tarafından yapılmış olan Sıfat tarama listesi bazı kişilik özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla kullanılmıştır.Bu araştırma 2007?2008 eğitim-öğretim yılının ikinci döneminde yapılmıştır.Bu araştırmada örneklem grubu olarak 400 kişi ele alınmıştır. Bunların 168'i kız, 232'si erkektir. Öğrencilerin tümü Avcılar ve Beylikdüzü bölgesindeki özel okul öğrencilerinden oluşmaktadır. Öğrencilerin 272 `si sayısal , 128 `i ise eşit ağırlık bölümü öğrencilerinden oluşmaktadır. Katılımcıların yaşları 16?18 arasında değişmektedir.Bu araştırmada , araştırma grubunu oluşturan öğrencilerin Sıfat Tarama Listesi alt boyut puanlarının ve Rotter Denetim Odağı Ölçeği toplam puanlarının demografik özellikler (cinsiyet, bölüm, algılanan anne-baba tutumu, algılanan gelir düzeyi ve denetim odağı türü) açısından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini saptamak amacıyla yapılan analizlerin sonuçlarına yer verilmiştir.Bu araştırmada denetim odağı , kişilik kavramları,kişiliği etkileyen faktörler ele alınarak ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır.Ayrıca denetim odağı ile ilgili yaklaşımlar,denetim odağına göre kişilik özellikleri (içten denetimli ve dıştan denetimli kişilik tipleri) hakkında araştırma yapılmıştırAyrıca araştırmada denetim odağını etkileyen faktörler,anne babanın çocuk yetiştirme tutumları ,anne-babanın denetim odağı ve çocuk üzerindeki etkisi ,ailenin sosyo-ekonomik seviyesi ve önemi , çalışan anne ve çocuk üzerindeki etkisi ele alınmıştırBu araştırmada ayrıca denetim odağı ile ilgili araştırmalara ( Türkiye'de Denetim Odağı ile ilgili Araştırmalar ,Yurtdışında Denetim Odağı ile ilgili Araştırmalar ) yer verilmiştir.Araştırmanın hedefine ulaşabilmesi , tezin istene sonucu verebilmesi için öncelikle kişilik kavramı ele alınarak kişiliğin tanımı , benlik kavramı, benlik değeri ,benlik saygısı , ergeninkişisel gelişimde ihtiyaçları ve kaygıları kişiliğin özellikleri , kişiliği etkileyen faktörler gibi konular ele alınmıştır.Bu araştırmada insan , yalnız sosyal ve psikolojik bir varlık olmadığı , bunun yanında fizyolojik yönünün de bulunduğu gerçeği göz ardı edilmemiştir.Bunun için genetik ve biyolojik etkenlerin kişilik gelişimine etkileri ele alınarak insanın biyo psiko sosyal bir varlık olduğu gerçeği vurgulanmıştır.Araştırmada kişilik gelişiminde kültürel etkenler gerçeği de vurgulanmıştır,Özellikle ilk öğretmenler olarak tanımladığımız ebeveynlerimizin kişilik üzerinde son derece etkili oldukları bilinen bir gerçektir.Bazı psikolojik yaklaşımlara göre kişilik 0-5 yaş arasında atılır bilgisi dikkate alındığında anne - baba tutumlarının kişiliğin oluşumu ve gelişimi için en önemli faktörlerden birisi olduğu gerçeği yadsınamaz.Anne - baba tutumları ; Demokratik anne - baba tutumu , aşırı koruyucu himayecianne - baba tutumu , aşırı baskıcı ve disiplinli anne - baba tutumu şeklinde ele alınmıştırBu araştırmada sıfat tarama listesi ve demografik değişkenlere göre farklılaşma analizleri ,Denetim odağı türü karşılaştırmaları, cinsiyet karşılaştırmaları,bölüm karşılaştırmaları, algılana anne baba tutumu karşılaştırmaları ele alınmıştır ve sonuçlar bulgular ve yorumlar kısmında ayrıntılı olarak yer almıştır.Ayrıca araştırmada rotter ?cinsiyet karşılaştırmaları , rotter- bölüm karşılaştırmaları,rotter ?algılanan anne baba tutumu karşılaştırmaları , rotter-algılana gelir güzeyi karşılaştırılması ve ROTTER- ACL alt boyutlarına göre ilişki korelasyon analizlerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
A comparison between the level of locus of conscious and some personal charactheristics of the students who are at the age of 16-18 and being educated in private schoolsIn this study, we have researched the relationship between the spesific personalities of the students? in the private schools and locus of control. The schools which operate through the MOE curriculum are classified as Formal Schools, in Turkish Education System.The Locus of control scale used in this study has been developed by Rotter and meets a very important need for the activities in this area. İhsan Dağ has applied the Rotter locus of control scale. Moreover, in this study adjective scanning list of Savran (1993) was used for evaluating some certain characteristics of personality.This research was realized in the second term 2007?2008 education year, on a sample group of 400 people. 168 of them were girls and 232 were boys. All of the students were from the private schools around Avcılar and Beylikdüzü. 272 of the students are from science branch, 128 of them are from equal weighted branch. Their ages are between 16?18.In this study, the results of the analysis which were held to determine whether the sub dimension points of the adjective scanning list and total points of Rotter locus of control scale ,for the students in research group differ from each other considerably in terms of demographic features (sex,department, perceived attitude of parents, perceived earnings level and kind of locus of control).In this study the locus of control has been held profoundly considering concepts of personality and the factors affecting personality. We have also researched the approaches concerning locus of control, features of personality according to locus of control(types of personality as internal and external controlled).We have also dealt with the factors affectin the locus of control, parents?attitudes on child care, parents? effect on locus of control and child,the socio-economical level of the family and its importance, working mother and her effect on the child.It has also undertaken the studies on locus of control. (Both in Turkey and abroad.)In order to reach the expected results the concept of personality has firstly been handled as well as the definition of personality, the phenomena of ego, the value of ego, the respect of ego, the needs and fears of the teenager, the features of personality and the factors affecting personality.In this research, it is not neglected that human being is not only a social and physicological creature, but also it has physological aspects. In order to prove this, the effects genetic and biological factors to the development of personality are considered, and it is showed that man is a bio-physco-social creature.Also, the cultural factors are pointed out in the research. It is well-known that, our parents, who are regarded as or first teachers, have a great impact on our personalities. According to some physological approaches, personality is composed in the ages of 0-5.The behaviours of parents are examined as; democratic parents behaviour, extremely protectionist parental beaviour and extremely repressive parental behaviours.This research dealt with adjective scanning list, diversity analysis according to demographic varieties, the comparison of locus of control, sexual comparisons, section comparisons and parental behaviours. The results and comments are dealt with in details.Furthermore, in this research, rotter ?sexual comparisons , rotter- section comparisons, rotter ? parental behaviour comparisons, rotter- income comparisons and ROTTER- ACL sub dimension relation analysis took place.