Yabancı özel okullarda örgütsel itibar yönetiminin incelenmesi: Bir karma model araştırması
An investigation of organizational reputation management in foreign private high schools: A mixed model research
  1. Tez No: 647949
  2. Yazar: SİNAN TÜMTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT DENİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İtibar, Örgütsel İtibar, İtibar Yönetimi, Yabancı Özel Okullar, Reputation, Organizational Reputation, Reputation Management, Foreign Private High Schools
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
İletişim olanaklarının son derece geliştiği, paydaşların örgütle ilgili her türlü gelişmeden haberdar olduğu ve rekabetin çok arttığı günümüz şartlarında örgütsel itibarın yönetilmesi örgütler açısından bir seçenek olmaktan çok bir zorunluluk haline gelmiştir. Bununla ilgili olarak son yıllarda eğitim sektöründe yaşanan gelişmeler, özel okul teşviklerine ve dershanelerin kapatılmasına bağlı olarak özel okulların sayısının artması özel okullar arasındaki rekabeti daha da fazla artırmış; bu durum özel okulların toplum nazarındaki örgütsel itibarının daha güçlü şekilde ele alınmasını gerekli kılmıştır. Öte yandan özel okullar içerisinde yabancı özel okulların örgütsel itibarı toplumda her dönem kabul gören bir olgu olagelmiştir. Bu nedenle yabancı özel okulların uzun yıllara dayanan örgütsel itibarı ve bu konuda yapmış oldukları uygulamalar diğer özel okullar açısından önemli bir örnek teşkil etmektedir. Yabancı özel okulların örgütsel itibarının belirlenmesi, var olan bu örgütsel itibarın neden ve sonuçlarının anlaşılması, diğer özel okullara ve MEB'e bağlı devlet okullarına örgütsel itibarın oluşturulması ve yönetilmesi konusunda önemli ipuçları verecektir. Araştırmada yabancı özel okulların örgütsel itibarına ilişkin olarak üç farklı ekole mensup yabancı özel okulda öğrenim görmekte olan 864 öğrenci ve yine bu okullarda görev yapan 105 öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmuşlardır. Araştırma kapsamında yabancı özel okulların örgütsel itibarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen 7 boyut ve 38 maddeden oluşan bir ölçek kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrenci ve öğretmenler açısından yabancı özel okulların örgütsel itibarı yüksek bulunmuştur. Bununla birlikte öğretmenlerin örgütsel itibar algısının öğrencilere göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yine araştırma sonuçlarına göre sınıf düzeyi arttıkça öğrencilerin yabancı özel okulların örgütsel itibarına ilişkin algılarının düştüğü belirlenmiştir. Bunun yanı sıra öğrenci ve öğretmenler açısından yabancı özel okulların örgütsel itibarına ilişkin en yüksek algının okul ortamı boyutuna ait olduğu tespit edilmiştir. Sonrasında ise en yüksek ortalamaların sırasıyla“Sosyal Sorumluluk”,“Finansal Performans”,“Mezunlarla İlişkiler”,“Okula Bağlılık”ve“Liderlik”boyutu olduğu; yine araştırma sonuçlarına göre öğrenci ve öğretmen katılımcıların tamamı için örgütsel itibar yönetimi algısının en düşük düzeyde olduğu boyutun ise“Okul Yönetimi”boyutu olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın ikinci kısmında ise nicel kısımda elde edilen sonuçların nedenlerini belirlemek amacıyla nitel bir araştırma daha gerçekleştirilmiş; yabancı özel okulların örgütsel itibarının okul ortamı boyutunda en yüksek ve okul yönetimi boyutunda ise en düşük düzeyde çıkmasının nedenleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today where communication opportunities are highly developed, stakeholders are aware of all kinds of developments related to the organization and competition is increasing, managing organizational reputation has become a necessity rather than an option for organizations. In this regard the developments in the education sector in recent years, the increase in the number of private schools due to private school incentives and the closure of private teaching institutions (dersane) increased the competition among private schools even more; this situation made it obligatory to consider the organizational reputation of private schools in the eyes of society more strongly. On the other hand, the organizational reputation of foreign private high schools among private schools has been a phenomenon accepted in every period in the society. Therefore, the organizational reputation of foreign private high schools for many years and their practices in this regard constitute an important example for other private schools. It will provide important tips on determining the organizational reputation of foreign private high schools, understanding the causes and consequences of this existing organizational reputation, and establishing and managing organizational reputation in other private schools and public schools affiliated to Ministry of Education. Regarding the organizational reputation of foreign private high schools, 864 students studying in foreign private high schools from three different schools and 105 teachers working in these schools constituted the sample of the study. Within the scope of the research, a scale consisting of 7 dimensions and 38 items developed by the researcher was used to measure the organizational reputation of foreign private high schools. As a result of the study, the organizational reputation of foreign private high schools was found high for students and teachers. In addition, teachers' perception of organizational reputation was found to be higher than students. According to the results of the research, it was determined that as the grade level increased, students' perceptions of the organizational reputation of foreign private high schools decreased. In addition, it was found that the highest perception regarding the organizational reputation of foreign private high schools in terms of students and teachers belongs to the dimension of the school environment. Then, the highest averages were“Social Responsibility”,“Financial Performance”,“Relations with Alumni”,“School Commitment”and“Leadership”dimension. Also according to the results of the research, it was determined that the dimension of reputation management for all students and teachers was the lowest level of“School Management”. In the second part of the research, a qualitative research was carried out in order to determine the causes of the results obtained in the quantitative part. The reasons of organizational reputation of foreign private high schools at the highest level in the school environment dimension and the lowest level in the school management dimension were found.