Anadolu liselerinde görev yapan öğretmenlerin öğretmenlik tutumları ile örgüt kültürü arasındaki ilişki, Fatih ilçesi örneği
Relation between organisational culture and teaching attitude of teachers working in anatolian high schools case of fatih
- Tez No: 219574
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET EMİN OKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Örgüt Kültürü, Okul Kültürü, Tutum, Öğretmenlik, Öğretmenlik Tutumu, Organisational Culture, School Culture, Attitude, Teaching, Teaching Attitude
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 256
Özet
Okul kültürün zorunlu kıldığı bir örgüttür (Bursalıoğlu, 2005, s.33).Neden bazı okullar öğrenciler tarafından birinci olarak tercih edilirken, bazıları son tercihlere kalıyor? Bu sorulara öğretmen olarak cevap ararken karşıma günümüzde kurumları, örgütleri, organizasyonları birbirlerinden farklı kılan, onlara kimlik kazandıran, değişen şartlar çabuk uyum sağlayıp, başarılarını devam ettirmelerinin arkasındaki ana etken olarak `Örgüt Kültürü' kavramı çıktı. Eğitim alanında yeteri kadar çalışılmadığına inandığım bu konuyu ele alarak Fatih ilçesindeki Anadolu Liselerinde nasıl bir kültürün varlığından söz edilebileceğini ve bu kültürün oluşturulmasında öğretmenlik tutumlarının etkisini tespit için bu tezi hazırlamaya karar verdim.Araştırma giriş, alan yazın, yöntem, bulgular, sonuç, tartışmalar ve öneriler olmak üzere beş bölümden oluşmuştur. Tezin giriş kısmında, problemi, varsayımları, araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve konuya ilişkin kavramlar yer almıştır. Tezin ikinci bölümünde alan yazın taramasına yer verilmiştir. Tezin üçüncü bölümünde araştırma sürecinin yöntem bilgilerine yer verilmiştir. Araştırmada kullanılan evren ve örneklem; verilerin toplanması ile ilgili yapılan çalışmalar, verilerin işlenmesi ve araştırmada kullanılan istatistiksel teknikler açıklamıştır. Tezin dördüncü bölümünde verilerin çözümüne bulgulara yer verilmiştir. Tezin beşinci bölümünde sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.Araştırma sonucunda Öğretmenlik Tutum Ölçeği ile Örgütsel Kültür Ölçeği ?Sosyal Çevreye İlişkin Sayıltılar? alt boyutu arasında negatif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Buradan hareketle öğretmenlerin demokratik ve otoriter tutumlarıyla sosyal çevreye karşı edilgen sayıtlıları arasındaki ilişkinin negatif olduğu saptanmıştır. Bu araştırmadan çıkan diğer bir sonuca göre öğretmenlerin kıdemi ilerledikçe çevreye karşı daha edilgen bir kültürü benimsedikleri ve dinamik bir meslek olan öğretmenlik ile okul kültürü arasında negatif bir ilişki bulunmasından hareketle okulların değişime açık, aktif, güçlü bir kültürün varlığından söz edebiliriz.
Özet (Çeviri)
Relation Between Organisational Culture And Teaching Attitude Of Teachers Working In Anatolian High Schools Case Of FatihThe summarySchool is an organisation where culture is obligatory. (Bursalıoğlu, 2005s.33)Why are some schools preferred primarily by students while some others are not? When I try to find what makes these organisations different from others I found that it was organisational culture. So I decided to search such a new subject which hasn?t been worked on so far and to prepare a thesis on the effects of attitudes of teachers in Anatolian High Schools in Fatih during the process of creation of such a culture and how can be mentioned about the existence of a culture.Research has mainly five headings. The Introduction section of the thesis has the problem, hypothesis, the goal of research, importance, limitations and concepts related to the subject. In the second section, literature is mentioned. The third stage includes the environment of the research, how I gained the datas and worked up them, statistic information about the research. The fourth section is about findings, and the commendation of datas. The fifth section is about consequences and recommendations.At the end of the research it was found out that there is a negative relation between Teaching Attitude Inventory and Hypothesis Related to Social Environment, a subdivision of Organisational Culture InventoryAnother consequence from the same research is the longer years the teachers work the more passive culture they approve. It has been obtained that there is a negative relation between the democratic and disciplinary attitude of the teachers and hypothesis related to social environment.On the basis of there is a negative relation between teaching which is a dynamic profession and organisational culture we can say that in schools there is a strong , open to renovations and active culture.