İlköğretim okullarında istendik davranışların elde edilmesinde kullanılan ödül ve ceza hakkında öğretmen görüşleri
The teacher's opinions about the reward and the punishment in getting the expected behaviours in elementary scools
- Tez No: 219573
- Danışmanlar: PROF. DR. SEFER ADA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İstendik Davranış, Pekiştireç, Ödül, Ceza
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
İstendik davranışlar her sınıf ve okul ortamında ve de öğrencide görülmesi hedeflenir. Öğretmenler, sınıf içinde sınıf dışında olumlu, istenen davranışın tekrar etmesi, pekişmesi ve alışkanlığa dönüşmesini arzu ederler. Bunun için, pekiştireçlerin kullanılması gerekir. Ödül ve cezaya göre istendik davranışların pekiştirilmesinde daha etkili bir yoldur.Bu araştırma istendik davranışların pekiştirilmesinde kullanılan ödül ve ceza yönteminin öğrenci davranışları üzerindeki etkisine ilişkin öğretmen görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.Bu araştırmanın evrenini, 2007 ? 2008 Eğitim ? Öğretim yılında, İstanbul ilindeki ilköğretim okullarında görev yapan 200 öğretmen oluşturmaktadır.Anketin ilk bölümünde ankete katılanların demografik değişkenlerden oluşan 9 soruluk kişisel bilgiler formu, ikinci bölümde ise istendik davranışların pekiştirilmesinde ödül ve cezanın öğrenci davranışları üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik toplam 30 soru bulunmaktadır.Deneklere uygulanan anketlerden elde edilen verilerin çözümlenmesinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde bilimsel istatistiklerden frekans (N), yüzde (%), ortalama (X), Standart sapmalar (ss) yapılmıştır. Cinsiyet ve çalışılan ilköğretim kademesi ve branş değişkenleri için t ? testi çözümlemesi yapılmıştır. yaş, kıdem yılı, girilen ders saati, eğitim durumu, kural açıklama ve kuralları beraber hazırlama ile ilgili grup değişkenleri arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular için tablolar oluşturulmuş ve yorumlanmıştır.Araştırmada elde edilen bulgulara göre; öğretmenler istendik davranışların pekiştirilmesinde ödül ve ceza kullanmayı öğrenci davranışlarının düzeltilmesinde etkili buldukları görülmüştür. Bunun yanında öğretmenler ödül kullanmayı cezaya göre daha etkili buldukları görülmektedir. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular ışığında öneriler geliştirilmiştir
Özet (Çeviri)
Expected attitudes are aimed to be seen in both classroom and school enviconment and in the students.Teachers desire that the students show the expected attitudes in both class and outside.They also want that these attitudes repeat and later turn into habits.To achieve this goal,reinforcement should be inchided.İt is a more efficient method than reward and punishment in the occurence of expected attitudes.This research has been launched to show teachers' ideas on how reward and punishment are used in the reinforcement of expected attitudes.200 teachers who have been working in primary schools in İstanbul in 2007-2008 Education-Teachig Term constitute this research.İn the first part of this survey,there is a form composed of 9 personel questions which inchude demographic variables.İn the second part,there are 30 questions which aim to determine the effects of reward and punishment on the reinforcement of expected attitudes.SPSS statistias programme was used in the solution of the data obtained from the surveys practised to the guineas.İn the analysis of the data,by scientific statistics,were made the hertz (N), the percent (%), the average (X) and the standard swervings(SS).For gender,for primary school stage at which the teachers worked and for the branch variables,was made t-test analysis.To determine if there is a difference among the variables of group related to the age, the year of degree, the lesson hours which the teacher completed, the level of education, the explanation of rules and the preparation of the rules together, was used one-way variance (ANOVA)analysis.For the obtained data, were formed tables and later these tables were explained.According to the data which were obtained from the survey, it was seen that the teachers regard using reward and punishment in repeating the expected attitudes as efficiently in correcting the behanviours of the students.İn addition to this, it was seen that the teachers regard using reward as more efficient than using punishment.At the end of the survey,were improved proposals in the light of the data which were obtained from this survey.