Öğretmenlerin umutsuzluk düzeyi ile okul kültürü arasındaki ilişki
The relation between desperation level of teachers and the school culture
  1. Tez No: 219576
  2. Yazar: DİLBER TANER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL EKŞİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul kültürü, kurum kültürü, umutsuzluk düzeyi, öğretmen, School Culture, Organization Culture, Hopelessness Level of Teacher
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Okul kültürünü oluşturan en önemli öğelerden birinin, öğretmenler olduğu herkes tarafından kabul edilen bir olgudur. Güçlü bir okul kültüründe öğretmenler kendilerini daha iyi ve motive edilmiş hissederler ve geleceklerine umutla bakarlar. Okulda mutlu huzurlu ve eğlenceli bir aile havası vardır. Okuldaki ortam öğretmenin kendisini geliştirmesine uygundur. Kurumun vizyonuna inanmıştır, okulunu ileriye götürmeye ve başarıya odaklanmıştır.Araştırmada, İstanbul Anadolu yakasında resmi ilköğretim okullarındaki öğretmenlerin umutsuzluk düzeyleri ile okul kültürü arasındaki ilişki aranmıştır. Öğretmenlerin umutsuzluk düzeyleri okul kültürünü etkileyip etkilemediği; etkiliyorsa ne yönde etkilediği korelasyon türü ilişkisel tarama modeliyle belirlenerek, var olan durum saptanmış ve böylece konu hakkında ayrıntılı bilgiler elde edilerek bir vargıya varılmıştır. Ayrıca katılımcıların bazı demografik özellikleri ile görüşleri arasında farklılık olup olmadığına da bakılmıştır.Araştırmanın evrenini İstanbul ilindeki tüm ilköğretim okulları oluşturmaktadır. Örneklemini ise, İstanbul Anadolu yakası Kadıköy, Maltepe, Üsküdar, Ümraniye ve Sultanbeyli ilçelerinde, 9 İlköğretim okulunda görev yapan 296 öğretmen oluşturmaktadır.Bulgular arasında Örgütsel Bağlılık, Olumlu İnsan İlişkileri, Etkili İletişim ile umut arasında güçlü pozitif ilişkilere rastlanırken, Yüksek Motivasyon ve Verimlilik ile Motivasyon Kaybı arasında negatif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
It is the fact that teachers are accepted as one of the most important components in School Culture. They are hopeful about their future and they feel beter and motivated in an effective School Culture. School is just like a happy family which has got peace and fun. The atmosphere in that scool helps teachers to improve themselves. They believe in the vision of their school and they are also concentrated on the success.The Research data were collectted in the primary schools in Kadıköy, Maltepe, Üsküdar, Ümraniye and Sultanbeyli in 9 schools in the first period of 2007-2008 school year. The data has been acquired from the 296 questionnaires.In that research, the relation between hopelessness level of teachers and school culture has been analized in the public primary schools in Anatolian Side of İstanbul. It is determined in the scanning model of correlation whether hopelessness level of teachers affects school culture or not, if it affects, in which ways it can do that. As a result a detailed information has been acquired and a decision has been arisen.Besides, the difference between teachers? demographical features and their opinions has been inquired.An effective positive relation between the hope and Organizational Attachment, Positive Human Relations and Effective Communication has been observed in the findings of investigation. On the other hand a negative relation between the Loss of Motivation and the High Motivation and Profitability has been found out.