İlköğretim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin iş tatmin düzeyleri (Sultanbeyli örneği)
Level of professional satisfaction for the teachers working at primary schools (Sultanbeyli sample)
  1. Tez No: 219584
  2. Yazar: İBRAHİM KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: örgüt, yönetici, iş tatmini, öğretmen, güdüleme kuramları, organization, administrator, job satisfaction, teacher, motivation theories
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İş tatmini günümüzde sosyal sorumluluk anlayışı ve ahlaki bir gereklilik olarak görülmektedir. Verimliliğin ve kalitenin artmasında sadece iş yerindeki kuralların uygulanması değil, aynı zamanda çalışanların o işten duydukları tatminin de çok önemli olduğunu son yıllarda konuyla ilgili yapılan çalışmalar ortaya koymuştur. Bu çalışmalardan hareketle öğretim kurumları çalışanları ve idarecilerin de bu konuyla ilgilenmeleri gayet doğaldır. İlköğretim kurumlarında verilen eğitimin niteliğini yükseltmek için, işinden tatmin olan, motivasyonu ve verimliliği yüksek öğretmenlere gereksinim duyulmaktadır. Bu araştırmanın amacı da İstanbul ili Sultanbeyli ilçesinde ilköğretim okullarında görev yapan öğretmenlerin iş tatmin düzeylerini tespit etmektir.Bu araştırma beş bölümden meydana gelmiştir: Birinci bölümde tanımlar ve iş tatmininin önemi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde iş tatmini ile ilgili kuramlar, iş tatmini ile motivasyon(güdüleme) arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, iş tatminini etkileyen faktörler aktarılmış ve bu konu ile ilgili yapılan çalışmalara yer verilmiştir. Dördüncü bölümde, ile ilgili olarak, temel varsayımlar, araştırmanın amacı, kapsamı ve araştırmanın sınırlılıkları üzerinde durulmuştur. Yine araştırma ile ilgili olarak, evren ve örneklem, verilerin toplanması, çözümü ve yorumlanması yapılmıştır. Hazırlanmış olan anket ise toplam 270 öğretmene uygulanmıştır.Anketin sonuçları SPSS (Statistical Package fort he Social Sciences )programıyla analiz edilmiş,araştırmada Tek Yönlü Varyans Analizi ,?t? Testi ve Kolmogorov-Smirnov testlerinden yararlanılmıştır. Son bölümde sonuç ve önerilere yer verilmiştir:
Özet (Çeviri)
Today, job satisfaction is considered a social responsibility and an ethical must. Recent research has concluded that not only meeting the regulations of the office but also the satisfaction of he employees is of great importance. Consequently, employees and administrators in educational facilities deal with the subject matter naturally. In order to increase the quality of education at primary school level professionally satisfied teachers with high motivation and productivity is essential. The aim of this study is to determine the teachers? level of satisfaction at primary schools in District of Sultanbeyli, Istanbul.This research is made up of five sections: In the first section the descriptions and the importance of professional satisfaction are discussed. In the second section theories regarding professional satisfaction and the relations between professional satisfaction and motivation are mentioned. In the third, factors effecting the professional satisfaction are discussed and related studies are given. In the fourth section results of dissatisfaction are examined. Finally in the fifth section, basic hypothesis, the aim, scope and the limits of the research are mentioned. Total field of survey, survey sampling, collection of data and their analysis are also in this fifth section. This survey was conducted covering a total of 270 teachers.The results of the survey are analyzed by SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) program and Unilateral Variance Analysis, ?t? test, and Kolmogorov-Smirnov test are used. In the concluding section the results and suggestions take place.