İlköğretim okullarında okul müdürlerine ait iletişimin öğrenciler tarafından algı düzeyleri
Aimed at deterining communication levels between the primary school headmasters and the students
- Tez No: 219598
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Eğitim Yönetimi, İletişim, İlköğretim Okullarında İletişim, Management, Education Management, Communication, Communication in Primary schools
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okul müdürlerinin öğrencilerle olan iletişim düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan ilköğretim okullarında 2006-2007 Eğitim ?Öğretim yılında görev yapan müdürler ile ilköğretim okullarında okuyan öğrenciler oluşturmaktadır. Bu okullarda görev yapan 1162 müdür ve 375571 öğrenci olmak üzere toplam 376733 okul müdürü ve öğrenci araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Örneklemi ise Pendik ve Kartal ilçelerinden random yöntemi ile seçilen 20 okul ile 203 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Crosstab ve Ki-Kare tekniği kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırma ile ilköğretim okullarında okul müdürleri ile öğrenciler arasındaki iletişim düzeyinin okul müdürünün cinsiyeti, kıdemi, yaşı ve mezun olduğu eğitim kurumuna göre değişiklik gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmış ve araştırma sonuçlarına göre karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at determining communication levels between the primary school headmasters and the students. The research is composed of those five sections; introduction, concerning literature, method, findings and interpretation and result, discussion and recommendations.The headmasters and the students in the primary schools of İstanbul make up the universe of this research (1162 headmasters , 375571 students and total 376733). 20 headmasters and 204 students randomly selected from 20 schools in Kartal and Pendik districts participated in the research. In the research personal information form and the scale developed by the researcher were used. The data obtained were evaluated through Crosstab and Ki-Squaire technique and the relation among the variables was tried to be detected.By this research whether the communication level between the headmasters and the students changes or not in terms of the headmasters? gender, rank, age, and the education institution from which he/she graduated and comparision was made according to the results of research.