İlk okuma yazma öğretiminde ses temelli cümle yöteminin uygulanmasına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
The ideas of classrom teachers about the performance of sound based sentence method in teaching reading and writing
  1. Tez No: 219599
  2. Yazar: MEHMET DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM SEFA SÜTÇÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmenliği, Ses temelli cümle yöntemi, Bitişik eğik el yazı, İlköğretim, Ses, İlk okuma yazma
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma ilköğretim okullarında görev yapan, birinci sınıf öğrencilerini okutan sınıf öğretmenlerinin, ilk okuma yazma öğretiminde uygulanan ses temelli cümle yönteminin uygulanmasına ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi, 2006-2007 Eğitim-öğretim yılında İstanbul'un Kadıköy ve Üsküdar ilçelerindeki 25 ilköğretim okulunda görev yapan 127 birinci sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanması için sınıf öğretmenlerine biri açık uçlu olmak üzere 29 soruluk anket çalışması uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler yüzde, frekans değeri, Mann-Whitney U Testi ve Kruskal-Wallis Testi kullanılarak yorumlanmıştır.Araştırmadan sonunda, ses temelli cümle yöntemi ile okuma yazma öğretimini uygulamada kadın ve erkek öğretmenlerin algı düzeylerinin birbirine benzediği,sınıf öğretmenlerinin bitişik eğik yazıyı yazabilme becerilerinin birbirine benzediği,sınıf öğretmenlerinin ses temelli cümle yöntemi ile okuma yazma öğretimini uygulama da öğretmenlerin birinci sınıf okutup okutmamalarının bir farklılık oluşturmadığı, sınıf öğretmenlerinden, ses temelli cümle yöntemi ile okuma yazma öğretimi uygulanmasına yönelik hizmet içi eğitime katılanların,hizmet içi eğitimi yeterli gördükleri,sınıf öğretmenlerinden öğrencilerini aralık-ocak (birinci dönem)aylarında okumaya geçirenler ile öğrencilerini şubat-mart(ikinci dönem) aylarında okumaya geçirenler arasında, ses temelli cümle yöntemi ile okuma yazma öğretimi uygulamalarının birbirlerine benzediği saptanmıştır.Ayrıca sınıf öğretmenlerinin ses temelli cümle yöntemi ile okumaya geçiş süresinin kısa sürede gerçekleştiğini, öğrenci sayısının az olduğu sınıflardaki öğrencilerin bitişik eğik yazıyı yazarken zorlandığı, öğrenci sayısının fazla olduğu sınıflardaki öğrencilerin de bitişik eğik yazıyı yazarken kısmen zorlandıkları, öğrenci sayısı 30-39 ve 40-49 arası olan sınıflarda öğrencilerin daha etkin ve yaratıcı oldukları,öğrenci sayısının 30'un altında ve 50'nin üzerinde olan sınıflarda öğrencilerin yaratıcılıklarının da sınırlı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was performed to find out the ideas of classroom teachers working in primary schools about the performance of sound based sentence method in teaching reading and writing.The sample of this research constitute 127 first grade teachers working in İstanbul?s Kadıköy and Üsküdar districts in different 25 primary schools, 2006-2007 education and teaching year. To explain datas concluded from the research, classroom teachers were carried out a poll with 29 questions. The results of the research was interpreted by using percentage, frequency value, Mann- Whitney U test and Kruskal-Wallis test.At the end of this research it was found out during the performance of sound based sentence method that the power of understanding of female and male teachers and their ability of adjacent italic writing resemble each other, it doesn?t make any difference teacher?s attending 1st grade in classroom teacher?s performance of sound based sentence method in teaching reading and writing, teachers taking courses for the performance of sound based sentence teaching were satisfied with the courses, teachers whose students learnt reading and writing in december-january(1.term) and the other teachers whose students learnt reading and writing in February-March(2.term) have the opinion that there is a relationship between sound based sentence method and teaching reading and writing.Furthermore it was understood that teachers shortened the amount of the time to teach reading and writing with sound based sentence method, students had a slight difficulty in adjacent italic writing in crowded classrooms, the students were thought to be more creative in classrooms with 30-39 and 40-49 students, less creative in classrooms with students more than 50 and less than 30.Key Words : Classroom Teacher, Sound based sentence method,İtalic, Adjacent, Hand writing, Primary school, Sound,The first reading and writing.