İstanbul ilinde görev yapan öğretmenlerin disiplin suçları ve cezalarını algılama düzeyleri
Aimed at determining primary school teachers perception towards discipline crimes and discipline punishments
- Tez No: 219600
- Danışmanlar: PROF. DR. ADİL ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Kamu Yönetimi, Education and Training, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, Eğitim Yönetimi, Disiplin cezası, Öğretmen, Management, Education Management, Discipline Punishment, Teacher
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu araştırmada ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin disiplin suçları ve disiplin cezalarına karşı algılamaları tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma; Giriş, İlgili Literatür, Yöntem, Bulgular ve Yorum ile Sonuç, Tartışma ve Öneriler olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır.Araştırmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan ilköğretim okullarında 2007-2008 Eğitim ?Öğretim yılında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Bu okullarda görev yapan 67725 öğretmen araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Örneklemi ise Pendik ve Kartal ilçelerinden random yöntemi ile seçilen 18 okulda görev yapan 215 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada, Kişisel Bilgi Formu ve araştırmacı tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Crosstab, Faktör Analizi ve Kay-kare tekniği kullanılmış ve değişkenler arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılmıştır.Araştırma ile ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin disiplin suçları ve cezalarına karşı algılama düzeyleri öğretmenin cinsiyeti, kıdemi, yaşı ve mezun olduğu eğitim kurumuna göre değişiklik gösterip göstermediği tespit edilmeye çalışılmış ve araştırma sonuçlarına göre karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is aimed at determining primary school teachers? perception towards discipline crimes and discipline punishments. The research comprises 5 main parts; introduction, concerning literature, method, findings and interpretation and result, discussion and recommendations.The universe of the research is the 67725 teachers serving at primary schools in Istanbul in 2007-2008 Education Year. The participants are 215 teachers selected randomly from 18 schools in Pendik and Kartal districts. Used in the research were a personal information form and a scale developed by the researcher. The data obtained were assessed through the Crosstab and Factor Analyzing Technique and the relation among the variables was tried to be discovered.In this research, whether teachers? perception levels altered in terms of their sex, rank, age, and education institution was tried to be determined and the research results were compared.