İlköğretim öğrencilerinin fen-teknoloji-toplum-çevre (FTTÇ) ilişkisini algılama düzeyleri ve bilimsel tutumlarının tespiti(Kırşehir ili örneği)
Elementary school students? perception levels of relationship between science-technology-society-environment (STSE) and determination of scientific attitude (sample of Kırşehir city)
  1. Tez No: 219669
  2. Yazar: ÖZLEM AFACAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDOĞDU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen okuryazarlığı, Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre (FTTÇ) ilişkisi, bilimsel tutum, çoklu durum çalışması, Scientific literacy, Science-Technology-Society-Environment (STSE) relation, scientific attitude, multiple condition design
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Bölümü
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim öğrencilerinin Fen-Teknoloji-Toplum-Çevre (FTTÇ) ilişkisini algılama düzeyleri ve bilimsel tutumlarının sınıf seviyesi ve öğrenim gördükleri okulların sosyoekonomik çevresine bağlı olarak nasıl değiştiği ele alınmıştır.Araştırma, hem nitel hem de nicel yöntemlerin kullanıldığı bir durum tespit çalışması olup nitel çalışma durum desenlerinden olan çoklu durum deseni kullanılmıştır.Araştırma 2006-2007 eğitim öğretim yılı içerisinde Kırşehir İlinde bulunan, üst sosyoekonomik çevrenin okulunu temsil eden bir ilköğretim okulunda ve alt sosyoekonomik çevrenin okulunu temsil eden bir ilköğretim okulunda yapılmıştır. Araştırma grubunu belirleyebilmek için, ilköğretim öğrencilerine geçerliği ve güvenirliği hesaplanmış olan bilimsel süreç becerileri testleri uygulanmıştır. Her sınıftan en çok doğru cevap veren iki ve en az doğru cevap veren iki öğrenci seçilerek toplam 40 öğrenci ile yarı yapılandırılmış mülakat yapılmıştır. Ses kayıt cihazı ve kamera kullanılarak kaydedilen görüşmeler, bire bir yazıya geçirilmiş ve içerik analiziyle sistematik bir şekilde çözümlenmiştir.Araştırmanın alt problemlerinin çözümlenmesinde, aritmetik ortalama, standart sapma, betimsel istatistik, Basit Korelasyon: Pearson Korelasyon Katsayısı değerleri ile ilişkisiz örneklemler için Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır.Araştırma sonucunda, ilköğretim öğrencilerinin FTTÇ ilişkisini algılama düzeylerinin sınıf seviyesi yükseldikçe düzenli olmayan bir şekilde değiştiği görülmüştür. Alt ve üst sosyoekonomik çevre okullarındaki öğrenciler, FTTÇ ilişkisini algılayabilmektedirler. Bununla birlikte, bu algılama düzeyi üst sosyoekonomik çevrenin okulunda daha iyi olduğu ortaya çıkmıştır.Ayrıca, ilköğretim öğrencilerinin bilimsel tutumlarının olumlu olduğu, öğrencilerin okullara göre aynı düzeyde bilimsel tutuma sahip olduğu, bilimsel tutumların sınıf seviyelerine göre farklılaşmadığı, ilköğretim öğrencilerinin FTTÇ ilişkisini algılama düzeyleri ile bilimsel tutumları arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this research, how elementary school students? scientific attitude and perception levels of STSE has changed depending on level of class and socioeconomic environment of the schools they are in has been discussed.Research is a type of descriptive study in which both qualitative and quantitative methods have been used. Among the qualitative study condition designs, multiple condition design has been used.Research has been done in an elementary school representing high socioeconomic environment?s school and in an elementary school representing low socioeconomic environment?s school both situated in Kırşehir in 2006-2007 school year. To be able to determine the research group to participate in, scientific process skills tests of which reliability and validity having been calculated. From each class 2 students with the most correct answers and 2 students with the most wrong answers have been chosen. Thus half configured interviews have been done in total with 40 students 20 from each school. Interviews having been recorded by using voice recorder and camera has been dictated and decoded systematically by means of index analysis.In analysis of research?s sub-problems, arithmetic mean, standard deviation, descriptive statistics, Simple/Bivariate Correlation: Pearson Correlation Coefficient, Kruskal Wallis H-Test for Independent Samples have been used.At the end of the research, it has been observed that elementary school students? perception levels of STSE relation has been changed disorderly as long as the level of class rises. In addition to the fact that students in high and low socioeconomic environments are able to percept STSE relation, this perception level is better in the school of high socioeconomic environment.It has been determined that elementary school students? scientific attitudes are positive, students have scientific attitudes in same level according to schools, scientific attitudes have not differed according to the levels of class. Also it has been seen that the relation between STSE and scientific attitude is middle level, positive and meaningful.