İlköğretim okullarinda görevli öğretmenlerin transgenik ürünler (GDO) konusundaki bilgilerinin ve görüşlerinin belirlenmesi
Determining the knowledge and the opinions abaut the transgenic products (GMO) of the teacers in primary school
- Tez No: 219677
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Eğitim ve Öğretim, Nutrition and Dietetics, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Genetik Yapıları Değiştirilmiş Organizma, GDO, Transgenik, Öğretmen, Bilgi, Görüş
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Ekonomisi ve Beslenme Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İlköğretim okullarında görevli öğretmenlerin transgenik ürünler (GDO) konusundaki bilgi ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla planlanıp yürütülen bu çalışma kapsamına Kocaeli ili merkez ilçesi İzmit'teki ilköğretim okulunda görevli 196 öğretmen alınmış ve araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırma 2006 ? 2008 yılında yapılmıştır.Veriler iki bölümden oluşan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Anketin birinci bölümünde öğretmenlerin kişisel ve mesleki durumları belirleyici, ikinci bölüm de ise öğretmenlerin transgenik ürünler (GDO) konusundaki bilgi ve görüşlerini belirleyici sorular yer almaktadır. Elde edilen bilgiler frekans, yüzde, t ? testi ve tek yönlü varyans analizi istatistik analiz yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir.Elde edilen veriler ışığında, araştırmaya katılan öğretmenlerin % 62.7'si sınıf öğretmeni, % 37.8'i ise branş öğretmenidir. Katılımcıların % 49.5'inin meslekte 5 yıl ve daha az süredir çalışmakta olduğu, % 65.4'ünün evli ve % 51.4'ünün çocuk sahibi olduğu belirlenmiştir.Öğretmenlerin, % 71.4'ü GDO teriminin açılımı doğru olarak tanımlamıştır. Trangenik ürünlerin biyoteknolojik araştırmalar sonucu oluştuğunu düşünenlerin oranı % 68.9 ve % 48.5'i transgenik ürünlerle doğal ürünlerin aynı özelliklere sahip olmadığını düşünmekte, % 46.4'ü transgenik ürünlerle dünyadaki açlığın önlenebileceği ve % 55.1'i transgenik ürünlerin kullanımının insanlar için zararlı olduğu görüşündedir.Toplanan bulgular, branş, mezun olunan lise, yaş, cinsiyet, medeni durum ve çocuk sahibi olma değişkenlerine göre verilen cevaplar arasında anlamlı bir fark olup olmadığı t-testi ve tek yönlü varyans analizi ile incelenmiştir. Sınıf öğretmenlerinin branş öğretmenlerine göre daha anlamlı cevaplar verdikleri saptanmış, diğer değişkenlerin ise cevaplar üzerinde önemli derecede anlamlı bir fark yaratmadığı tespit edilmiştir.Araştırma sonucunda ilköğretim okullarında görevli öğretmenlerin transgenik ürünler konusunda sahip oldukları bilginin yeterli olmadığı, GDO kullanımı konusuna bilimsel temellere dayalı bilgiye sahip olmadıklarından dolayı temkinli yaklaştıkları, Milli Eğitim Bakanlığı ve ilgili kuruluşların işbirliği yaparak topluma yön veren öğretmenlerin biyoteknoloji ve ürünleri ile ilgili bilgilendirilmeleri gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This search, done and planed to determine the knowledge and the opinions about the transgenic products (GMO) of the teachers in primary schools, includes 196 primary schools teachers in İzmit a central district in Kocaeli, the survey method is used in this search. This search is done from 2006 to 2007.Date are collected by the questionnaires which consists of two parts. In the first part of the questionnaires teacher?s personal and Professional situations are determinined, the second part is prepaned to determine the teachers knowladge and opinions abaut trangenic products. obtained knowladge are avaluated by using frequency, percentage, t-test and one way anova test statistical analysis methods.By the way of obtained knowladge, 62.7 % of teachers joined this search are class teachers and 37.8 % of teachers are branch teachers. It?s deceted that the 49.5 % of the participarts have worked for five years or less in their jobs, 65.4 % of them are married and 51.4 % have got children.Teachers of 71.4 % have defined the expansion of the term, GMO correctly. The rate of people, who thinks that the transgenic products occurs by the results of biotechonogical searchs, is 68.9 % and 48.5 % of them think that transgenic products and natural products dont have the same features, 46.4 % think that the famine of the word can be prevented and 55.1 % think that the transgenic products usage is harmful for human.Within the collected datas branch, graduated high school, age marital status and having children variations evaluated according to given answers if there has been any meaningful difference between them. Class teachers gave more positive answers than the branch teachers, the other variations haven?t been importantly affect upon any difference on the answers.According to the search results, ıt?s understood that the knowledge with the transgenic products of the teachers in primary schools, is insufficient, because they haven?t got the knowladge depends on the scientific basics, they behave consciously; Turkish Ministry of Education and related foundations should educate the teachers, who form the community, abaut biotechnology and their products by marking cooperation.Key Word: Genetically Modified Organisms, GMO, Transgenic, Teacher, Knowledge, Opinion