Eleştiri ve şüphe temelinde Gazali'de bilgi meselesi
In principle of criticism and scepticism Gazali's knowledge issue
  1. Tez No: 219700
  2. Yazar: AYTEKİN DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Gazali, bilgi, şüphe, eleştiri, Gazali, knowledge, sceptisizm, critisizm
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Gazali, özgün ve eleştirel yaklaşımı sayesinde Türk ve İslam düşünce tarihi içerisinde kendisine önemli ve güçlü bir yer edinmiştir. O, tüm yaşamını hakikati arayarak geçirmiştir. Bu arayış bazen derin bir kelami tartışmada, bazen dine özgü en basit tartışmalarda, bazen de filozofların tutarsızlığını anlatma çabası içerisinde sürmüştür.Bu çalışma Gazali'nin hakikat arayışının bir betimlemesi niteliğindedir. Çalışmanın ana muhtevası, üç alt bölümde ele alınmıştır. İlk bölümde Gazali'nin genel bilgi meselesini ele alışı tanıtılmıştır. İkinci bölümde şüpheyi ele alışı, kullanışı ve şüphe duyduğu meseleler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise eleştirdiği konulara ve görüşlere yer verilerek bu konulardaki tartışmalar tanıtılmaya çalışılmıştır.Gazali ile ilgili yapılan diğer çalışmalardan farklı olarak, bu çalışmada Gazali çok yönlü bir biçimde ele alınmıştır. Gazali ile ilgili genel bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan bu çalışmada değinilen bütün konular farklı başlıklar taşımakla birlikte aslında, O'nun hakikat arayışının, dolayısıyla bilgi anlayışının birer parçası niteliğindedir.
Özet (Çeviri)
Thanks to his original and critical aproach, Gazali has taken an important role in the Türk and Islamic thoughty history. He spent his whole life to seek the truth. This searching continued with endeavour of explaning sometimes in a profound Islamic Theology debate, sometimes in the most simple disputes peculiar to religion and sometimes incoherence of philosophers.The study in your hand is a mini desciription of Gazali?s seeking the truth. Main content of study is examined in three subsections. In the first section, Gazali?s general life and his studying on knowledge is introduced. In the seceond section, his examination and use the sceptisizm is presented. Also the issues he doubted involve in the second section. Lastly, in the third section, by including the matters and ideas he criticized, discussions about these issues is tried to introduce.This studyis distict from the other studies concern with Gazali in terms of being versatile. All issues mentioned in this study that aims at giving a general culture about Gazali, convey different eadlines; but in fact, they are pieces of his searching truth, consequently, his understsnding knowledge.