Başlangıçtan 1950'lere kadar Türk resminde manzara
- Tez No: 219776
- Danışmanlar: PROF. AYDIN AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Painting, Landscape, Miniature, Çallı Generation, Group D
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Türk Resim sanatında manzara resimleri ilk olarak , minyatürlerde anlatımı güçlendirmek için kullanılmış.Minyatürlerde görülen bu manzaraların figürlerden bağımsız olarak, tek başına ele alınması 18.yyda görünmeye başlanmıştır.Bu değişiklikte Osmanlı İmparatorluğu içerisinde görünüleri resimleyen yabancı ressamlar etkili olmuştur.19.yyda askeri okullarda yer alan resim derslerinde genellikle manzara konulu resimler yapılıyordu.Zamanla fotoğraftan da yaralanılarak Batı tekniğine uygun manzaralar yapılmaya başlandı. Batı anlayışına koşut bu gelişmelerde yurt dışına resim eğitimi için gönderilen Osmanlı ressamları etkili olmuştur. Alınan eğitimle bağlantılı olarak, bir süre sonra manzara resimlerinde gözlem ön plana çıkmış, Çallı kuşağıyla beraber izlenimci etkiler görülmeye başlamıştır. Daha sonra, sırasıyla Müstakiller, D Grubu, Yeniler, Onlar Grubu gibi grup hareketleri ve bireysel çıkışların ardından 1950'lerin ilk yarısından başlayarak soyut eğilimler kendini göstermeye başlamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Resim,Manzara,Minyatür,Çallı Kuşağı,D Grubu.
Özet (Çeviri)
Landscape paintings were firstly used on the miniatures to strengthen the narration. These landscapes which were seen on the miniatures escaping from the figures first strated to appear in the 18th century. Foreigner painters who painted the landscapes in the Ottoman Empire had the biggest influence for the change. During the painting classes in the military academies mostly landscape paintings were made in the 19th century. In the process of time by profiting from the photograph, landscapes which were suitable for the western technics were started to be made. Ottoman painters who were sent abroad for the painting education influenced the developments in the western conception. After a while observation in the landscape paintings came first, with Çallı generation emprestionist influences were started to appear. With Müstakiller, Group D, Yeniler, Group Onlar immaterial tendencies started to appear.