Sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde Türkiye'de enerji sektörü ve politikaları
The energy sector and polies in Turkey within the context sustainable development
- Tez No: 219817
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI ÖZSABUNÇUOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Enerji, Economics, Energy
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir kalkınma, Türkiye'de enerji, Enerji politikaları, Sustainable development, Energy in Turkey, Energy policies
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Ekonomik büyümedeki önemli rolü ile enerji, kalkınma sürecinin en önemliunsurlarından birisidir. Dünya pazarlarında Türkiye'nin rekabet gücünü artırmaküzere ekonomiyi büyütecek ve yaşam standartlarını yükseltecek yeterli, sürekli vetemiz enerjinin temini, ?sürdürülebilir enerji politikaları? ile mümkündür. Çevrekonusunda, ülkemiz düzeyinde özellikle büyük şehirlerde yaşanan hava kirliliğindenkurtulmak, bugün kullandıklarımızdan daha az kirleten enerji kaynakları veteknolojileri kullanılması ile mümkündür. Ulusal çıkarlarımız ise ithal yakıtlara olanbağımlılığın azaltılması için yerli kaynaklar olan yenilenebilir enerji kaynaklarınınkullanımını artırmamızı zorunlu kılmaktadır. Ayrıca enerjinin verimli kullanılması,makro ve mikro ekonomik etkileri ile Türkiye'nin kalkınma sürecinde önemli biryere sahiptir. Bu anlamda Türkiye'de sürdürülebilir enerji yaklaşımı giderek önemkazanmaktadır. Bu çalışmada, sürdürülebilir enerji politikalarının temelleri olanyenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve enerji kullanımının çevreseletkileri, öncelikle küresel düzeyde ele alınmakta, daha sonra Türkiye için enerjidesürdürülebilirliğin önemi ve bunu sağlamanın yolları üzerinde durulmaktadır
Özet (Çeviri)
Due to its important role in economy, energy is one of the most significantfactors in economic growth. Energy which will increase the competitiveness ofTurkey in the world markets and meantime increasing the quality of life can only beobtained through sustainable energy policies. In terms of its environmentalimplications, it is possible to decrease the pollution, which we particularly observe inlarge cities, by adopting greener energy sources as well as more efficienttechnologies. Our national interests also require us to use renewable energies insteadof imported fuel in order to reduce our dependability on energy-exporting countries.Considering its micro and macro implications, the efficient use of energy is asignificant factor in economic growth of Turkey. In this respect, renewable energybecomes a key issue in Turkey. In this study, renewable energy sources, the efficientuse of energy and environmental impacts of energy use which are the basis ofsustainable energy policies are being first examined at a global level. Moreover, theimportance of sustainability of energy for Turkey, and the ways to assure this is alsoexplained.