Entelektüel sermaye ve unsurlarının sektörel bazda ağırlıklarının ölçülmesi: Turizm ve bilişim sektörü üzerine bir uygulama
The measurement of weight on sectoral base of intellectuel capital and its compenents : An amplication on tourism and informatics sectors
  1. Tez No: 219929
  2. Yazar: FERHAT UÇAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Entelektüel Sermaye, Entelektüel Sermaye Katma Değer Katsayısı, İnsan Sermayesi, Yapısal Sermaye, Müşteri Sermayesi, Intellectual Capital, Value Added Intellectual Coefficient, Human Capital, Structural Capital, Customer Equity
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
20. yüzyılın ikinci yarısına kadar işletmelerin en önemli kaynağı olan somut varlıklar, özellikle hizmet sektörü ve bilgi yoğun çalışan sektörlerde yerlerini entelektüel varlıklara bırakmışlardır. Günümüz işletmeleri için önemli bir üretim faktörü olan bilgi, diğer üretim faktörlerinin niteliklerini ve önemini değiştirmektedir.İşletmeler için, rekabet gücü ve kar marjlarının artmasında belirleyici etkenlerden en önemlisi olan entelektüel sermayenin yönetilebilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Entelektüel sermayenin yönetimi ise; ölçüm, değerlendirme ve raporlamayı zorunlu kılmaktadır.Entelektüel sermaye ve unsurları halen finansal tablolarda tam olarak gösterilememiş olmasına karşın; işletmelere rekabet üstünlüğü sağlaması, geleceğin değerlerini yaratması ve işletmelerin devamlılıklarını sağlaması açısından hayati önem taşımaktadır. Bu kapsamda yeni ekonominin en önemli kaynağının hiç şüphesiz entelektüel sermaye olduğu söylenebilir.Bilişim sektörü ve Turizm Sektörü işletmelerinin entelektüel sermaye unsurları; Entelektüel Katma Değer Katsayısı yöntemi yardımıyla ölçülmüş, araştırma sonucunda: Turizm Sektörü işletmelerinin Entelektüel Sermayesinin, Bilişim Sektörü işletmelerinin Entelektüel Sermayesinden daha yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Concrete assets that are the most crucial source of managings till the second half of the 20. century had given their places to the intellectual assets specially in service sector and dense information managings. The information which is an important production factor in today?s managing changes the quality and importance of the other production factors.It?s very important to manage the intellectual capital which is the most important in characteristic factors raising the competition power and piofit margins for managings. As for the administiration of the intellectual capital, it obligates measure and evaluation.Although intellectual capital hasn?t stilll been shown at financial table exactly, it has vital importance on account of providing competition superiority to managings creating future values and providing continvity of them.The most crucial source of new economy is certainly intellectual capital. It needs more research about definition of intellectual capital, elements measurement and management of it. That can be say the most important source of new economy is certainly intellectual capital.The Intellectual Capital compenents of informatics and tourism sectors working exploitation have been measured by the method of value added intellectual coeffecient. after the investigation, it is find out that the intellectual capital of tourism sector's working is higher than the intellectual capital of informatics sector's working.