11 Eylül 2001 saldırıları sonrası ABD'nin terörle mücadele politikası ve insan hakları açısından değerlendirilmesi
After 9/11 terrorist attacks on the United States, changes on law and its effects on human rights
  1. Tez No: 219930
  2. Yazar: ARMAN KHANAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN BEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, İnsan Hakları, Güvenlik, Özgürlük, 11 Eylül Terörist Saldırıları, Terrorism, Human Rights, Security, Liberty, September 11 Terrorist Attacks
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Polislik Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tez, terörizm, insan hakları ve güvenlik kavramlarını ayrı-ayrı inceledikten sonra, bu üç kavram arasındaki ilişkiyi ABD örneği çerçevesinde analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca 11 Eylül terörist saldırılarının insan hakları ile güvenlik anlayışı ve bu iki kavram arasındaki ilişki üzerinde nasıl ve ne derece bir değişime sebep olduğu, ABD örneği çerçevesinde incelenmektedir. Bu bağlamda ilk olarak terörizm kavramına ve ardından `insan hakları' ve `güvenlik' kavramlarına değinilmektedir ve ardından Amerika'nın terörle mücadele politikası analiz edilmektedir.ABD'de 11 Eylül terörist saldırıları sonrası en tartışılan konulardan birisi temel hak ve özgürlükler olmuştur. Bu nedenle çalışmanın Birinci Bölümünde, özgürlük ve güvenlik kavramları ve uygulamaları arasındaki hassas denge incelenmiştir.Bu bağlamda, 11 Eylül terörist saldırıları sonrası yapılan yasal düzenlemelerin, yürürlüğe konulan yeni uygulamaların ve mevcut yapıya eklenen yeni kurumların gelecekte olması muhtemel terör eylemlerini önlemede hangi seviyede etkili olabileceği değerlendirilmektedir. Yasal düzenlemeler ve kurumsal değişikliklerin ülke içinde insan haklarına ve kurumları ne şekilde etkilediği ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the concepts of terrorism, human rights, and security. Moreover, I propose to focus upon the connection between the three concepts, analyzing each of them separately and investigating specifically on US perspective. The main starting point of this study is to analyze the effects of terrorism on relation between human rights and security perception after September 11 attacks. For this purpose, first, one must understand the concepts of terrorism, human rights, security and the connection among them, analyzing on US perspective.After September 11 attacks, everyone was discussing and arguing about privacy and human rights. For this reason, firstly this study starts with balance between the security and human rights.In this context, this study is analyzing about regulations, which are aftermath of September 11 attacks, and effects of new security methods on these concepts as well as the connection among them were analyzed. Moreover, this study is analyzed changes on laws and its effects on governmental organizations and private organizations.