Ceza Muhakemesi Hukukunda istinaf
Appeal in Criminal Procedure Law
  1. Tez No: 219937
  2. Yazar: GÖKÇEN ERSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL BAŞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İstinaf, Ceza Muhakemesi Kanunu, Bölge Adliye Mahkemesi, The Appeal, Criminal Procedure Code, Regional Intermediate Court
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Yüksek lisans tezi niteliğindeki bilimsel çalışmamızda, öncelikle üst başlık olarak istinaf kavramı. tanımlanmış ,doktrinde ve ceza kanunu tasarılarında istinaf kavramı yerine kullanılan terimlere değinilmiştir.Alt başlık olarak istinafın çeşitleri temyiz ve istinaf kavramlarının tanımı yapılıp, aralarındaki farklar belirginleştirilmiştirÇalışmanın ikinci bölümünde; Roma ve eski Yunan hukuklarında istinaf kanun yolu incelenip, günümüzde kar§ılaştırmalı hukukta istinafın tarihî gelişimi gözlemlenmiştir. Devamında, istinafın Türk hukuk tarihindeki tarihsel gelişimi dönemlere ayrılarak incelenmiş, 1879-1924 yılları arasında yargı sistemimizde yer alan istinaf mahkemelerinin kaldırılma nedenleri ve yeniden kurulması yönünde yürütülen çalışmalara değinilmiştir. İstinafın tekrar kabulü sorununda, istinaf mahkemelerinin gerekliliğinin leh ve aleyhindeki görüşler incelenerek, bu görüşlerin ülkemiz açısından değerlendirmesi yapılmıstır Tezin ilerleyen kısımlarında, yürürlükteki 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'un içeriği incelenmiştir.Çalışmanın son bölümünde ise, usulî konulara değinilerek, istinafta yargılama makamı, mahkeme kararlarından istinaf kabiliyeti olan kararlar, istinaf mahkemelerinin verebileceği kararlar ve bu kararlara kar§ı başvurulabilecek kanun yollarından ve Yargıtay içtihatları ışığında istinaf mahkemelerinde yeniden duruşma yapılması gereken durumlar örneklerle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this scientific study at the master thesis quality, before all else, as a main heading the concept of appeal is defined and at the doctrine and drafts of criminal law are touched to the terms used instead of appeal concept. As a subtitle, the variety of appeal, the definition of cassation and appeal concepts are done and the differences among are set off.In the second part of our study, firstly the appeal in the Roman and old Greek law is mentioned then today at the comparative law the historical development of appeal is observed. In addition the historical development of appeal in Turkish law is examined by dividing into periods. The reasons of revoking the appeal which was in force by the years 1879-1924 in Turkish law system and the studies to form the appeal again are analyzed. At the matter of readmission of appeal, the opinions against and in favour of necessity of the court of appeals in Turkish law system is examined and the assesment of these opinions in view of our country are made. In the following parts of thesis, the court of appeals which was entered into force again in Turkish law system of today named as Circuit General Courts by the act that has the number of 5235 is analyzed in terms of content.In the last part of this study, the subjects concerning procedure are mentioned, hereafter the court authority at the appeal, the court decisions to appeal, the decisions to be given from appeal court, the legal remedies to be applied against these decisions and at supreme court caselaws light at the appeal courts the situations to be given a hearing again are illustrated with examples.