Ceza Muhakemesi Hukukunda istinaf kanun yolu
Appeal as a legal remedy in Criminal Procedure Law
- Tez No: 476793
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÖKCEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İstinaf kanun yolu, bölge adliye mahkemeleri, ceza muhakemesi kanunu, Appellate Law Practice, Regional Courts of Justice, Code of Criminal Procedure
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu tezde Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 272 ila 285 inci maddeleri arasında düzenlenen ve ülkemizde 20.07.2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan istinaf kanun yolu incelenmiştir. Tez iki ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kanun yolu ve istinaf hakkında genel bilgiler verilerek kavramlar açıklanmış ve tarihi süreç içerisinde istinafın gelişimi Eski Yunan'dan başlayarak günümüze kadar incelenmiştir. Devamında istinafın lehinde ve aleyhinde ileri sürülen görüşler ile istinafa hâkim olan ilkeler ele alınarak, bunlara ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. İkinci bölümde ise, istinaf başvurusunun şartları ve etkileri ile istinaf başvurusuna ilişkin yapılacak işlemler irdelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, istinaf incelemesi sonucunda bölge adliye mahkemelerinin verebileceği kararlara ve bunlara karşı başvurulabilecek kanun yollarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the thesis, Appellate Law Practice, settled between 272nd and 285th clauses of Code of Criminal Procedure and coming into force in our country as of 20.07.2016, has been studied. The thesis consists of two main sections. In the first section, concepts were explained by being gave an outline and historical development process of appellate was handled from Ancient Greece to today. Afterwards, remarks adduced against appellate and in favor of appellate also ruling principles in appellate were handled and were made remarks related to these. As for the second section, conditions of application of appellate and its effect also proceedings required being done related to application of appellate were handled. Furthermore, judgements, which can be delivered by Regional Courts of Justice, and legal remedy ,which can be sued against these, were mentioned.