Gediz Nehri çevresinde hasata yakın sebze ve meyvelerin mikro element ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi
  1. Tez No: 85515
  2. Yazar: ALİ BODUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MÜZEYYEN SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gediz Nehri, Sebze, Meyve, Yapraklar, Mikro Elementler, Bazı Ağır Metaller, Kirlilik, Gediz River, Vegetable, Fruit, Leaf, Trace Elements, Heavy Metals, Pollution
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET GEDİZ NEHRİ ÇEVRESİNDE HAŞATA YAKIN SEBZE VE MEYVELERİN MİKRO ELEMENT VE AĞIR METAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ BODUR, Ali Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Müzeyyen SEÇER Eylül 1999, 105 sayfa Ege bölgesi tarım potansiyelinin büyük bir kısmını oluşturan Gediz havzasını sulayan Gediz nehri, doğduğu yer olan Murat dağından denize döküldüğü Foça'nın güneyine kadar endüstriyel ve evsel atıklar ile kirlenmektedir. Bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz nehrinin böylesine bilinçsizce kirletilmesi tarım arazilerini kullanılmaz hale getirmekle kalmayıp buralarda yetiştirilen ve tükettiğimiz sebze ve meyveler ile sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu çalışmada; Gediz nehrinden sulanan bahçelerden; Gediz'in doğduğu (Çukurören köyü) yerden denize döküldüğü (Menemen-Maltepe) yere kadar olan 12 ayrı bölgeden sebze (domates, biber, fasulye, semizotu, börülce), meyve (elma, erik, şeftali, ceviz, karpuz, bağ, kiraz, nar) ve bunlara ait yaprak örnekleri alınmış ve mikro element (Fe, Mn, Zn, Cu, B), ağır metal (Co, Ni, Cr, Pb, Cd) miktarları araştırılmış, kirlilik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Sebze, meyve ve yaprak örneklerinde belirlenen tüm parametreler farklı kaynaklardan alınan standart veriler ile karşılaştınlmıştır. Örneklemenin yapıldığı bütün bölgelerde sebze, meyve ve yapraklar genelinde doğal ya da endüstriyel atıklardan kaynaklanan bazı mikro element ve ağır metal kirlilikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT TRACE ELEMENTS AND HEAVY METAL CONTENTS OF FRUITS AND VEGETABLES WHICH ARE NEAR TO BE HARVESTED, ON THE SURROUNDING OF GEDİZ RIVER BODUR, Ali Master Science Thesis, Soil Sci. Dept. Supervisor: Prof. Dr. Müzeyyen SEÇER September 1999, 105 page Gediz river which is one of the most important river of this region irrigates the largest agricultural part of the Aegean Region's“Gediz Watersheed”is being polluted by the industrial and domestic wastes after starting from the Murat mountain to the end (south of Foça). The unchecked pollution is not only responsible for nonfertility of the agricultural land but also effect our health by its residual effects on the fruits and vegetables grown in this area. For this study, vegetables (tomato, pepper, bean, purslane, cowpea), fruits (apple, plum, pomegranata, walnut, watermelon, peach, cherry, grape) and leave samples were taken from 12 different places (starting point“Murat mountain-Çukurören village to the end Foça, Menemen-Maltepe”) being irrigated by Gediz river. The amount and pollution status of trace elements (Fe, Mn, Zn, Cu, B) and heavy metals (Co, Ni, Cr, Pb, Cd) were investigated in these samples. The studied parameters were compared with the standards. Some trace elements and heavy metals pollutions induced by natural and industrial wastes were registered in some vegetable, fruit and leave samples at all of the investigated places.