Türkiye'de sağlık sektöründe ekonomik gelişmişlik düzeyi: Seçilmiş AB ülkeleriyle karşılaştırmalı bir analiz
Economical development level of health industry in Turkey: A comparative analysis with selected EU countries
  1. Tez No: 220106
  2. Yazar: EMİNE KILIÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ TUTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Ekonomisi, Türkiye'de Sağlık Sektörü, AB Sağlık Sektörü, Health Economy, Medical Sector in Turkey, EU Medical Sector
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
  12. Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bireylerin ve toplumların yaşam kalitesinin en önemli belirleyicilerinden biri olarak sağlık sektörü, ülkelerin gelişmişliklerine paralel olarak milli gelir içerisinde önemli yer tutan bir alandır.Gelişmiş ve gelişmekte olan bütün ülkelerde bu alandaki en önemli sorun, sektöre ayrılmış kaynakların en etkin ve verimli şekilde nasıl kullanılacağı ve üretilen hizmetlerin en iyi şekilde nasıl paylaştırılacağıdır. Bu sorunun çözümü, söz konusu sektörde durum tespiti yapan ve sorunlara alternatif çözümler üreten analizler yapılmasını gerektirmektedir.Bu konudaki çalışmaların fazla olmadığı Türkiye'de bu alana katkı yapmak amacıyla hazırlanan bu çalışmada öncelikle Türkiye'de sağlık sektörü ile ilgili genel bir durum tespiti yapılmıştır. Arkasından, Avrupa Birliği'ne üyelik sürecinde önemli mesafeler kat etmiş olan Türkiye'de sağlık sektörü, Avrupa Birliği ülkeleriyle sağlık harcamaları bazında bir karşılaştırmaya tabi tutulmuştur.Yapılan değerlendirmeler ışığında, 1995-2005 arası dönemde Türkiye'de sağlık harcamalarının hem mutlak rakam anlamında, hem de artış oranları anlamında Avrupa Birliği ülkelerinin oldukça gerisinde kaldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Medical sector which is one of the most important determinants of the individuals and the societies, which affects their living quality, is a field which plays an important role for the national revenue in line with the development statuses of the countries.Most important problem of the developed and the developing countries in this field is how to use the resources allocated to the sector in a most efficient and effective way and distribute the produced services in the best way. Solution of this problem requires that the analyses are to be conducted, which makes fact-finding studies in the said sector and produces alternative solutions to the problems.In this study which was prepared so as to make some contributions to this field in Turkey where there are not so many studies in this subject, primarily, a general fact-finding study was conducted with respect to the medical sector in Turkey. And then, the Turkish medical sector which made important progress in the membership process to the European Union was compared to the European Union countries in terms of medical expending.In the light of the evaluations, it was found that the Turkish medical sector lags well behind the European Union countries in terms of the medical expenditures both in quantity and quality aspects and increase rates aspect during the period of 1995-2005.