Türkiye'nin Avrupa Birliği turizm politikasına uyumu
The accession process of the tourism politicies
  1. Tez No: 220117
  2. Yazar: AYŞE BURCU ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERCÜMENT TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Avrupa Birliği, Türkiye, Tourism, European Union, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
1980'li yıllardan sonra küreselleşmenin de etkisiyle büyük bir hızla gelişen turizm 20. yüzyılın en rekabetçi ürünüdür. Bugün milyonlarca insana istihdam sağlayan turizm, aynı zamanda farklı kültürleri ortak paydada toplayan bir özelliğe sahiptir. Turizm sektörü gerek Avrupa Birliği için gerekse Türkiye için önemli bir hizmet sektörünü oluşturmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri, hem turist gönderen hem de turist çeken ülkelerin başında gelirken, Türkiye de turizm pastasından aldığı payı arttırmaya devam etmektedir. Türkiye'yi ziyaret eden turistlerin büyük bir kısmı Avrupa Birliği ülkelerinden gelmekte ve Avrupa Birliği'nin turizm politikası Türkiye'yi yakından ilgilendirmektedir. Avrupa Birliği'nin ortak bir turizm politikası yoktur. Bu nedenle, turizm diğer ortak politikalardan etkilenen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Avrupa Birliği ile en uyumlu olduğumuz politika turizmdir. Ancak turizm konusunda eksikliklerimiz olduğu da bir gerçektir. Birinci bölümde önce Avrupa Birliği'nde turizm politikalarının gelişimi, turizm konusundaki yetkisi ve destekleri üzerinde durulmuş, ardından da Türkiye'de turizm politikalarının gelişimi cumhuriyetten önce, planlı dönem öncesi ve planlı dönem sonrası şeklinde ele alınmıştır. İkinci Bölümde önce Türkiye'nin Avrupa Birliği turizm politikasına uyum amacıyla yaptığı çalışmalar kamu ve turizm birlikleri eksenli ele alınırken, ardından da Türkiye'nin uyum konusunda yapması gerekenler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Since 1980s, tourism, which has been improving by an enormous acceleration, has become the most competitive product also due to the influence of globalization. Today, the tourism market, providing employment for millions of people, has also a specificity that gathers different cultures on a common basis. The tourism market constitutes a significant service sector both for Turkey and for European Union. As the European Union member states are amongst the leading countries which at the same time send and receive tourists; Turkey also augments its share in the tourism market. Most of the tourists visiting Turkey come from European Union states and hence the tourism policy of the Union directly concerns Turkey. The European Union does not have a common tourism policy. Therefore, the tourism presents itself as a sector being influenced by other common policies. The policy, in which Turkey complies best with the European Union, is the tourism policy. Yet the truth is we do have omissions as far as tourism is concerned. In the first section, the development of the European Union?s tourism policies, the competence and the supports of the Union in the domain of tourism have been taken in hand, whereafter the development of Turkey?s tourism policy has been analyzed being divided into three parts, before the republic, before the planned period and after the planned period. In the second section, the efforts fulfilled by Turkey in order to comply with the European Union?s tourism policy have been discussed on the basis of public and private associations in the first place; whereafter those Turkey is yet to fulfill for the compliance have been analyzed.