Üretim hatlarında darboğaz oluşturan kaynak kısıtlarının çözüm modellenmesi ve Mehtap A.Ş. de bir uygulama
The solution modelling of source constraints that cause bottlenecks in manufacturing lines and an aplication in Mehtap A.Ş.
- Tez No: 220152
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM KAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Üretim yönetimi, Geleneksel ve Çağdaş Üretim Sistemleri, Kısıtlar Teorisi, Darboğaz, Kaynak Kısıtları, Conventional and Modern Manufacturing Systems, Manufacturing Management, Bottlenecks, Resorces Constraints, Theory Of Constraints
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Sanayi devrimiyle birlikte işletmelerin ihtiyaçları da farklı noktalara kaymıştır. Hızla gelişen teknoloji ile birlikte artık sürat ve verimlilik önem kazanmıştır. Günümüzün rekabet koşullarında da işletmeler mevcut kapasitelerini en iyi nasıl kullanabileceklerinin yollarını aramaktadırlar.Bu çalışmada geçmişten günümüze üretimin kaydettiği gelişmeler ve bu gelişmelerin getirdiği sorunlar için önerilen çözüm yöntemleri işlenmiştir. Geleneksel üretim sistemlerinin yerini modern üretim sistemlerine bırakması ve işletmelerin modern yöntemleri tercih etme sebepleri üzerinde durulmuştur. İşletmelerin pazarda var olabilmek adına attıkları adımlar incelenmiş ve karşılaşılan sorunlara getirilen çözülmeye çalışılmıştır.İşletmelerin verimli çalışma problemine getirilen çözüm yöntemlerinden Dr. E. Goldratt'ın ortaya attığı Kısıtlar Teorisi tüm detaylarıyla ele alınarak, pişirme gereçleri üreten bir işletmede uygulanabilirliği üzerinde durulmuştur. İşletmedeki sorunlar tespit edilerek gelişme kaydedilmesi amaçlanmıştır. Edinilen tecrübeler sonucunda işletmenin ilk durumu ile son durumu arasında bir karşılaştırma yapılarak işletmeye yeni bir imalat modeli oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
By the revolution of industry the needs of factories change to different situations. The speed and effectiveness got more important by highly improved technology. The factories try to find out the way of how to use their capacity effectively. İt is obvious that the customer satisfaction goes with the competetive activities.İt was studied solution methods for the developmemts of manufaturing systems and the problem that developments causes. İt was focused on the conversion of conventional manufacturing systems to modern systems and reasons of preferences the modern system by the firms.. After examining the firm?s activities for competition some other solution suggestions for taken place problems.İt was studied detailly Theory of Constraints which was claimed by Dr. E. Goldratt for the problems in firms. İt is worked to apply Theory Of Constraints to a kitchenware company. İt is aimed a new model for the firm by comparing the situations after application of TOC by the experiments provide from researchs.