Türk edebiyatı'nda 'taşra'
'provinces' in Turkish literature
- Tez No: 220200
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERAL ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: tasra, merkez, kent, modernlesme, edebiyat, Province, Centre, City, modernisation, literature
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu çalısma, Türkiye modernlesme sürecinde merkezin karsısında konumlandırılan tasranın bir mekansal birim olmanın ötesinde, merkez ile kurdugu zamansal, ekonomik, politik, kültürel ve hiyerarsik iliski etrafında, merkez ile tasranın karsılıklı konum alıslarını ve tarihsel süreçte yasanan dönüsümlerde tasranın degisimini, tasraya ne oldugunu anlamayı amaçlamaktadır. Bunu gerçeklestirmek üzere, Türkiye'nin modernlesme deneyimini nasıl yasadıgını ele almak, bu dönüsümün toplumsal yasama yansımalarını, tarihsel süreç içinde degisimlerini tasrayı odaga olarak ortaya çıkarabilmek için belli baslı edebiyat metinleri, içerik analizi yoluyla niteliksel incelemeye tabi tutulmustur. Tasrayı konu edinen edebiyat metinlerinin yazıldıgı dönem, anlattıgı konu, yazarın tutumu ve dönemindeki diger tasra anlatıları ile iliskisi yanında Tanzimat'tan bugüne tasraya dair edebiyatın anlattıklarının neler oldugu, ya da tasranın edebiyatta varoldugu haliyle toplumsal yasamda var olusunun parallelligi ya ayrıksılıgı, edebiyat metinlerinin kendi içinde ve diger metinlerle karsılastırmalı olarak ele alınmıstır. Bu kapsamda ilk olarak tasranın ne olduguna dair tarihsel arka plan, bu tarihsel süreçte etkin olan unsurlar ve aktörleri de içine alan bir inceleme ile ortaya konmaya çalısılmıstır. Ardından tasranın modernlesme sürecinde seyri, edebiyat metinlerinde temsil edildikleri biçimiyle ele alınmıstır. Seçilmis romanlar yoluyla, Türk edebiyatının farklı eserlerinde, farklı dönemlerde tasranın, tasralının merkez algısını ve merkez ile aralarındaki mesafenin nasıl kuruldugunun yanında merkezin de tasraya bakısının ve yaklasımının ne oldugu ortaya konmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to contribute to and further our understanding of what province is and the progress and the transformation of it in history and what it is transformed into with the modernisation process in Turkey, the position that the Centre and the Province takes against each other, the comparison of both to each other and the way the two interacts. In order to examine the way Turkey has been experiencing the modernisation and also to illustrate the impact of this transformation on social life and to show changes and transformation that took place throughout the history with a focus on provinces, some literary text will be subjected qualitative assessment by context analysis. In addition to the period of drafting of the literary work, the theme, the approach of the author and the relationship of these with the other provincial stories, we shall explain what the literary work tells us about provinces from the time of administrative reforms (1839) in the Ottoman time until today or how parallel or how dissimilar the provinces are to the way it had been portrayed in the literary text by way of comparison within the text itself and by way of comparison of different texts. It will be attempted first of all to put forward the historical background to province with an analysis including the elements that has been effective in the historical development of provinces and the actors. The progress of provinces during modernisation as presented in literacy texts will follow. Examination of some Turkish novels will dempnstrate the perception of the people of province of the Centre and how the gap between the two came into being, and also the perception and approach of the people of the Centre on the Province.